bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako pravilno da kombinujemo začine

Kako pravilno da kombinujemo začine

Svakoj čorbi mirođija ili kako da pravilno kombinujete začine

Svakom kuvaru početniku je potrebna mala pomoć kako bi uspeo da iskombinuje najpogodnije začine za određena jela. Pravilna kombinacija začina može da učini hranu koju spremamo ili mnogo ukusnom, ili da pokvari njen ukus, zato ne smemo da podcenjujemo moć začina.

Evo i nekoliko saveta koji će nam definitivno pomoći da se lepo predstavimo u kuhinji.

Bosiljak

Pravilno kombinovanje bosiljka

Bosiljak je odlična dopuna uz belo meso, jagnjetinu i ćuretinu i pečenu govedinu. Drugi začini sa kojim možemo smelo da ga kombinujemo su majčina dušica i origano, kao i mirođija i origano. Bosiljak je odličan za začinjavanje sos paradajza, pesta i italijanskih jela.

Mirođija

Mirođija ide veoma dobro uz krompir, krastavac, nije slučajno što njome posipamo pržene krompiriće i tarator. Odlično dovršava ukus lososa i kiselog mleka i sitnog sira. Drugi začini sa kojima se odlično kombinuje su piment, biber, đumbir, peršun, cimet, karanfilić i luk. Sa mirođijom mogu da se posluže salate, kao i seoske janije i supe.

Menta

Kako da kombinujemo mentu

Menta je začin koji može da nam posluži odlično kako kod deserata, tako i slanih jela. Sa njome se dobro kombinuju svinjetina, krompir, grašak, kao i čokolada i voće. Savršena je zaposluživanje voćnih salata ili melbi, kao i za ukras torti. Začini uz koje ide su: đumbir, ljuta aleva paprika, kumin i limun.

Origano

Origano je začin kog skoro svako meso voli. Možemo da ga koristimo kod jela sa piletinom, svinjetinom, govedinom, prženom ribom, kao i ćuretinom. Daje završetak ukusa pici i sos paradajzu.

Začini sa kojima se dobro slaže su bosiljak, mirođija i majčina dušica.

Kako da kombinujemo peršun

Peršun

Peršun ide uz ribu, piletinu, krompir i jaja. Njime možemo mirno da garniramo supe ili špagete, kao i salate. Kombinuje se sa lukom, bosiljkom i estragonom.

Kako da kombinujemo korijander

Korijander

Korijander mirno možemo dakoristimo prilikom spremanja jela sa piletinom, govedinom, svinjetinom i ribom. Začini sa kojima možemo da ga kombinujemo su đumbir, cimet, muskatni oraščić i kardamon.

Majčina dušica

Sa majčinom dušicom možemo da poslužimo jagnjetinu, svinjetinu, ribu, govedinu i ćuretinu. Odlična je kod jela sa jajima, kao i u vegetarijanskim jelima. Slaže se sa sledećim začinima: origanom i ruzmarinom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest