bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Namirnice koje sadrže purine

Namirnice koje sadrže purine

Galina IvanovaGalina Ivanova
Početnik
742
Namirnice, koje sadrže purine

Ne razmišljaju svi o tome koliko snažno proizvodi koje jedu utiču na njihovo zdravlje. U isto vreme, treba da imate na umu da ako konzumirate velike količine čak i korisne hrane, ona takođe može imati štetan uticaj na vaše zdravlje.

Od posebnog značaja u ovom procesu su purini. To su prirodna jedinjenja, koja se nalaze u skoro svim ćelijama tela i proizvodima. Ali da li su purini opasni i ako jesu, kako tačno?

Šta su purini?

Oni su složena biohemijska jedinjenja čiji je metabolički proizvod mokraćna kiselina. Oni igraju važnu ulogu u formiranju DNK i RNK u telu, kao i mnogih koenzima. Sa akumulacijom velikog broja purina u telu, njihovo eliminisanje i upotreba je poremećena, usled čega se pogoršava samopouzdanje čoveka.

Određivanje nivoa ovih jedinjenja u telu je prilično jednostavno, naime možete se podvrgnuti posebnom pregledu kod svog lekara. Purini su deo skoro svih prirodnih sastojaka i namirnica. Prema mnogim studijama, normalna ishrana odraslih ne bi trebalo da sadrži više od 650-1000 miligrama purina. Najveća količina purina se nalazi u namirnicama kao što su:

Kobasice sadrže purine

- Mesni proizvodi (bubrezi, jezik, srce, džigerica, mozak);

- Morski plodovi i riba (sardine, skuša, haringa, ružičasti losos, ostrige, smuđ, ostrige, škampi, jastozi);

- Kobasice i slanina;

- Kafa, kakao i cikorija;

- Čokolada;

- Crni čaj;

- Alkoholna pića (uključujući pivo);

- karfiol, prokelj, spanać, cvekla, špargle, pasulj, grašak, sočivo;

- Neke žitarice (heljda, pirinač, ovsene pahuljice).

Zanimljiva činjenica je da su purini veoma osetljivi na temperaturu. To znači da je način kuvanja veoma važan za sadržaj ove supstance u našoj hrani. Na primer, pokazalo se da prženo meso sadrži više purina nego dinstano meso.

Koju bolest uzrokuje višak purina?

Prekomerno nakupljanje purina i mokraćne kiseline usko je povezano sa razvojem gihta. Svi su bar jednom u životu čuli za ovu izuzetno neprijatnu bolest. U 90% slučajeva je zahvaćen zglob prvog prsta noge: on nabrekne, zacrveni se i zagreva se. Trajanje ovog napada može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja, a u nedostatku adekvatnih mera to može dovesti i do invaliditeta. Još jedan karakteristični znak razvoja ove bolesti je formiranje malih čvorova (tofusa) na površini kože. Mogu se nalaziti na očnim kapcima, ušima ili zglobovima lakta.

Kako pravilno organizovati svoju ishranu?

Namirnice sa purinima

Purini se nalaze u skoro svim namirnicama, ali to nije razlog za gladovanje i da imate jednoličnu ishranu. Lekari preporučuju da uradite sledeće:

- Izračunajte optimalnu količinu dnevnog unosa proteina, masti, ugljenih hidrata i kalorija prema vašoj težini, starosti i polu. Ovo će vam pomoći da se ne prejedate;

- Meso treba da bude prisutno u svakodnevnoj ishrani svakog čoveka, ali nije neophodno dodavati ga svakom jelu. Postoji mnogo alternativa koje će vam omogućiti da jedete meso i mesne proizvode ne više od 1-2 puta dnevno i ne svaki dan;

- Redovno posećujte lekara i testirajte se. Ovaj princip je posebno važan za one pacijente koji su nasledno predisponirani na giht.

Pažljiv pristup pripremi proizvoda, koji su posebno bogati purinima pomoći će vam da izbegnete moguće zdravstvene probleme povezane sa prekomernom konzumacijom ove supstance.

Ako i dalje imate bilo kakvih problema ili sumnji u vezi sa pravim pristupom vašoj ishrani, uvek možete da se obratite dijetologu ili svom lekaru za savet i pomoć u vašoj situaciji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest