Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Namirnice za poboljšanje peristaltike

Namirnice za poboljšanje peristaltike

Kremena RikovaKremena Rikova
Početnik
28
Poboljšanje peristaltike

Peristaltika je kontrakcija crevnih mišića, koja se širi kao talas. Kod većine ljudi peristaltika creva se izražava postepenom kontrakcijom glatkih mišića, što pomaže u pomeranju sadržaja digestivnog trakta.

Kada imamo problem sa peristaltikom, u kod nas se oslanjamo na kiselo mleko. U poslednje vreme je ušlo u modu uzimanje raznih dodataka ishrani za bolju peristaltiku, kao što su probiotici, prebiotici i drugi.

Evokoje su namirnica za poboljšanje peristaltike:

Banane

Banane

Banane su bogate vlaknima i vitaminima. Imaju prebiotički efekat na naše zdravlje i pomažu nam da redovno idemo u toalet. Pored toga, veoma su hranljive i sadrže ugljene hidrate, što nas dugo održava sitima. Ako ih kombinujete sa kiselim mlekom, još bolje za vašu peristaltiku.

Praziluk

Praziluk

Praziluk je sezonsko povrće koje mnogi vole da jedu, posebno sa kiselim kupusom. Koristi se kao dodatak raznim salatama i jelima. Sadrži fruktooligosaharide i mnogo pomaže kod poremećene peristaltike.

Kiseo kupus

Kiseo kupus

Fermentisani kupus, koji mnogi vole da spremaju zimi, veoma je koristan proizvod, ne samo za našu peristaltiku, već i za celokupno zdravlje, posebno tokom hladnih zimskih dana. Sadrži mnogo probiotika i hranljivih materija.

Integralne žitarice

Integralna hrana

Integralne žitarice su bogate vlaknima i mineralima. One pomažu da se smanji telesna težina i poboljša metabolizam, češće će vas terati na posete toaletu i uopšte - dobre su za bolju peristaltiku. Korisna vlakna se nalaze u integralnoj pšenici, raži, pirinču, ječmu, prosu i drugim žitaricama

Kiselo mleko

Kiselo mleko

Na kraju, ali ne i najmanje važno, među namirnicama za poboljšanje peristaltike i kiselo mleko. Ono je prirodni probiotik i sadrži Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Svaka od dve bakterije ima svoju ulogu u procesu fermentacije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest