Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da ispržimo ćufte na zdrav način?

Kako da ispržimo ćufte na zdrav način?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3721
prženje ćufti

Pržene ćufte su klasika u kuhinjama mnogih naroda. Teško da postoji neko ko ne voli aromatične i ukusne pržene kuglice napravljene od mlevenog mesa, povrća ili miksa sastojaka.

Pržene ćufte su pikantnije, nego spremljene na drugi način, što će reći da su uzbudljivije za receptore ukusa. Hrskava korica koja se dobija nakon prženja je nenormalno ukusna. Iza apetitnog ukusa i primamljivog izgleda se krije opasnost koja više nije tajna ni za koga.

Prilikom zagrevanja masnoće u kojoj se ćufta prži, temperatura koja se dostiže je otprilike 200-270 stepeni. Na toj temperaturi dolazi do izmena kako u proizvodima, tako i u masnoći. Počinje oslobađanje slobodnih radikala koji ulaze u telo prilikom konzumacije i ometaju prirodne procese koji se odvijaju u organizmu. Postoji mogućnost da se ošteti genetski materijal i da ćelije mutiraju uzrokujući rak želuca.

Saveti se uvek oslanjaju na to da se izbegavaju ili da se pržene ćufte u potpunosti izbace iz jelovnika.

Međutim, za ljubitelje prženih đakonija postoje i dobre vesti. Tradicionalno prženje može da se promeni, tako da omiljeno jelo može da bude zdravo. Evo nekoliko saveta kako zdravo da ispržimo ćufte:

Prvi savet uključuje masnoću na kojoj se prži. Navikli smo da koristimo suncokretovo ulje, zato što ono nema svoju aromu i ne menja kvalitete ukusa i arome proizvoda koji se prži. Vaše ćuftice čuvaju svoj omiljeni miris i ukus.

zdrave pržene ćufte

Međutim, ako masnoću zamenimo maslinovim uljem izbećićemo opasnosti procesa. Maslinovo ulje je masnoća koja ne gori na temperaturi iznad 200 stepeni, ne sadrži holesterol i tako se apsorbuje u minimalnim količinama, što gotove ćuftice čini niskokaloričnijim.

Druga alternativa je svinjska mast. U kontaktu sa mlevenim mesom ona se stvrde i tako se apsorbuje u minimalnim količinama, što čini ćuftice manje kaloričnim.

Drugi važan momenat u prženju je količina masnoće. Ćuftice treba dobro da se pokriju masnoćom da ne bi bile masne i slepljene.

Izbor tiganja u kom će se pržiti takođe nije nebitan. Čelični i gvozdeni tiganji ravnomerno šire toplotu prilikom prženja i odgovarajući su izbor materijala.

Temperatura koja treba da se održava prilikom prženja ćufti je 180 stepeni.

Ispržene ćuftice se stavljaju na metalnu rešetku ili kuhinjski ubrus kako bi se redukovala masnoća.

Ljudi koji imaju zdravstvene probleme i ne smeju da konzumiraju pržene ćuftice, takođe imaju izbor.

To su novi inovativni uređaji za prženje samo sa vazduhom. Poznate hrskave ćuftice se ni po čemu ne razlikuju od tradiciolano spremljenih, osim po tome što se proces kuvanja ostvaruje samo vrućim vazduhom. Prženje predstavlja savršenu cirkulaciju vazduha i temperature. Tako niko neće biti lišen omiljene kulinarske poslastice.

Ako volite ćuftice, predlažemo da probate sledeće recepte za:

- ćufte u rerni;

- ćufte sa sosom;

- punjene ćufte;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest