Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Alergija na orašaste plodove

Alergija na orašaste plodove

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
329129
Alergija na orašaste plodove, koji rastu na drvetu

Alergijska reakcija na orašaste plodove​ može da se pojavi kod sledećih vrsta orašastih plodova: pistaća, lešnika, indijskog oraha, oraha, badema, makadamije, brazilskog oraha, kestena, ličija, pekana, pinjola i drugih.

Vrlo mali procenat stanovništva ima alergiju na orašaste plodove. Na račun toga, ova alergija je najjača, najteža, reakcija koja je opasna po život – alergijski šok. Ovo stanje iziskuje hitnu medicinsku pomoć.

Za razliku od drugih alergija, alergija na orašaste plodove ne može da se preraste. Ako imate alergiju na određenu vrstu orašastog ploda, pazite i prilikom konzumacije drugih vrsta orašastih plodova.

Ali ipak, ako ste alergični na jednu vrstu orašastih plodova​​, to ne znači da ćete 100% imati alergiju na druge vrste orašastih plodova.

Ako imate ​manifestovanu alergiju na orašaste plodove​, takođe bi trebalo da izbegavate hranu koja može da ih sadrži. Hrana u kojoj mogu da se nalaze orašasti plodovi i njihovi tragovi su: peciva sa orašastim plodovima i semenkama, proteinski barovi, deserti i keks, kombinovani mlečni proizvodi sa muslijem, čokoladne i voćne pločice, čipsevi, grickalice.

Orašasti plodovi na koje možete dobiti alergiju

Alergija na orašaste plodove

Orasi - najčešće sretana alergijska reakcija je na engleski orah;

Bademi: Alergijska reakcija na bademe je veoma često sretana;

Indijski orah - na indijski orah takođe može da se dobije alergijska reakcija. Kada po prvi put nudite deci ovaj orašasti plod, budite veoma pažljivi i pratite reakciju. Ako imate alergiju na indijski orah, treba da pazite sa konzumacijom makadamije, palminog ulja, soje, oraha, graška.

Pistaći - oni su jak alergen i sa njihovom konzumacijom treba da se pazi.

Simptomi alergije na orašaste plodove

Simptomi kod alergije na orašaste plodove se manifestuju veoma brzo nakon njihove konzumacije. Simptomi se obično manifestuju do sat vremena nakon toga.

Simptomi alergije na orašaste plodove

Najčešći simptomi alergije na orašaste plodove na koje treba obratiti pažnju su: mučnina, nedostatak vazduha, bol u stomaku, povraćanje, dijareja, kijavica, svrab po ustima, grlu, očma i koži i retko anafilaksija.

Ako nakon konzumacije orašastih plodova dobijete neki od navedenih simptoma, obavezno potražite lekara.

Dijagnoza alergije na orašaste plodove

S obzirom na to da alergija na orašaste plodove često može da ugrozi život, veoma je važno da se postavi tačna dijagnoza. Dijagnoza može da bude postavljena nakon krvnih i kožnih testova.

Ako se ovim testovima ne može sa sigurnošću postaviti dijagnoza, moraćete da uzimate male količine orašastih plodova na kontrolisani način u prisustvu lekara.

Obavezno je da se ovaj test vrši pod rukovodstvom lekara specijaliste.

Lečenje alergije na orašaste plodove

Kao i kod svih ostalih alergija, najbolje bi bilo da izbegavate konzumaciju orašastih plodova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest