bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Ulje od soje - šta treba da znamo?

Ulje od soje - šta treba da znamo?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
2673
ulje od soje

Tečno ulje iz semena soje ekstrahovano je pre oko 6.000 godina u Kini. Zatim je soja usvojena kao sveta biljka i prenosi se u Koreju i Japan. Inače, njena rodna mesta su Daleki istok, Don i Kuban.

Nije slučajno što je ova mahunarka visoko ocenjena i da je na prvom mestu među sličnim biljkama po sadržaju biološki aktivnih materija. Pored toga, svarljivost soje u telu je najveća.

Dolazi u Evropu tek u dvadesetom veku, a soja je zauzela svoje mesto na trpezi Evropljana odmah, a Britanci su bili najodaniji obožavaoci proizvoda od soje. Njihov dijetalni Kembridž hleb, napravljen od sojinog brašna, poznat je po jedinstvenom sastavu vitamina i minerala.

Sojino ulje je rezultat procesa presovanja i ekstrakcije. Ima svetlu, slamnato-žutu nijansu i veoma specifičan i oštar miris.

Za potrošnju se koristi samo rafinisani oblik ulja. Proces rafinisanja i uklanjanja mirisa daje mu transparentnost i delikatnu ružičastu nijansu. Sojino ulje je lider među svim ostalim uljima.

Ovaj proizvod sadrži lecitine koji se koriste u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Ova baza služi za proizvodnju sapuna i deterdženata, plastike, boja i sintetičkih ulja, a svi ovi proizvodi su veoma ekološki prihvatljivi. Ovo ulje je nežno čak i prema ozonskom omotaču.

Sirovo sojino ulje ima prijatnu braon boju sa blagom zelenkastom nijansom, a rafinisana verzija je svetlo žuta. U kuvanju je pogodno za prženje. Treba ga čuvati samo na hladnom u zatvorenoj staklenoj posudi.

ulje od soje - informacija

Hladno sojino ulje je najkorisnije, jer sadrži najviše hranljivih materija. Međutim, ima veoma oštar i karakterističan miris i ukus i stoga ga ne vole svi.

Nerafinisano sojino ulje je hidratizovano i to mu produžava rok trajanja, a sadrži i dosta hranljivih materija, posebno lecitina, koji blagotvorno utiče na moždanu aktivnost. Ne treba ga pržiti jer je kancerogeno, ali je pogodno za salate.

Rafinisano sojino ulje popularno je na Dalekom istoku, odakle je izvorno i poteklo. Bez mirisa je i prijatnog je ukusa. Koristi se za hladna predjela i za prženje povrća. Gotovo da ne sadrži vitamine i ne može se koristiti kao lekovito sredstvo, ali je alternativa životinjskim mastima.

Sojino ulje blagotvorno deluje na funkciju mozga, normalizuje nivo holesterola i poboljšava seksualnu funkciju kod muškaraca. Prevencija je kod bolesti digestivnog trakta, imunog sistema i metaboličkih poremećaja.

Sojino ulje ima značajno prisustvo u kozmetici za vlaženje i ishranu kože. Odlično je za podmlađivanje i toniranje lica, za šta su zaslužni fitosteroli u njemu.

Lecitin koji ulje u sebi sadrži koristi se u konditorskoj industriji i farmakologiji, a tokoferol podržava funkciju bubrega i efikasan je kod stresa i depresije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest