bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Rimska kamilica - sve njene koristi i razlike u poređenju sa običnom

Rimska kamilica - sve njene koristi i razlike u poređenju sa običnom

Hristiana N.Hristiana N.
Početnik
16
Rimska kamilica - sve njene koristi i razlike u poređenju sa običnom

Naziv rimske kamilice potiče iz grčkog - Chamaemelum nobile, i u prevodu znači "zemaljska jabuka". Višegodišnja biljka pripada porodici Asteracea. Visoka je otprilike 25 cm, sa belim velikim cvetićima, perastim listovima, dlakavim stablom i blagom aromom jabuke.

Za razliku od obične kamilice, rimska se preferira u zemljama kao što su Engleska, Belgija i Francuska. Kamilica, poznata po našim zemljama, nema nikakve vlasi i dlačice kao ona na rimskoj. Ona ima blagu žućkastu nijansu. Obe imaju primenu tako što vekovima mnogi ljudi koriste kamilicu u narodnoj medicini.

Ulje rimske kamilice ima beskrajnu primenu, odgovarajuću za sve uzraste i za razne simptome. Ima visok sadržaj estera što je čini nežnom za kožu, takođe štedi kožu. Izuzetno je pogodna za bebe - kod nicanja zubića, grčeva i bolova u ušima. Preporučuje se i maloj deci koja pate od nesanice, glavobolje, napetosti, tako što smanjuje razdražljivost i hiperaktivnost.

Rimska kamilica može da se koristi za čišćenje uma od anksioznosti i nervoze, stvarajući atmosferu smirenosti i mira. Njena umirujuća svojstva dobro deluju kod stresa, depresije i nemira.

U prošlosti Egipćani su koristili ovu biljku za lečenje groznice. Ona je snažno protivupalno sredstvo što se tiče različitih upalnih procesa organizma u gastrointestinalnom traktu - gastritisi, čirevi, naduvenost, grčevi, kožne infekcije, upalni procesi u sluznicama, ginekološke i bubrežne patologije poput cistitisa, menstrualnih bolova, poremećaja u menopauzi, upale respiratornog, nervnog, mišićno-koštanog i drugih sistema.

Rimska kamilica
Fotografija: Bru-nO/ pixabay.com

Ulje rimske kamilice se koristi u proizvodnji kozmetike i parfema, jer blagotvorno deluje na osetljivu kožu. Dobro deluje kod akni, osipa, opekotina, alergijskih stanja. Visoki nivoi a-bisabilola pomažu u regeneraciji kože.

Zbog svojih antialergijskih svojstava može da se primenjuje kod astme, peludne groznice i alergija različitog porekla.

Rimska kamilica je još odgovarajuća kod uboda pčela, bolova u mišićima, neuralgije i visoke temperature.

A da bismo vam do kraja bili od koristi, pogledajte koristi čaja od kamilice kod prehlade i čaj od kamilice za lečenje infekcija ili pogledajte koristi čaja od kamilice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest