bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Hrana, koja stimuliše metabolizam

Hrana, koja stimuliše metabolizam

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
85
Pasulj stimuliše metabolizam

Problemi sa telesnom težinom se često sreću. Dok vođenje zdravog načina života uz pravilnu ishranu nikada ne može biti ugroženo, razumevanje kako metabolizam utiče na vaše telo je od suštinskog značaja.

Prostije rečeno, metabolizam je brzina, kojom telo sagoreva kalorije i ispunjava druge osnovne telesne funkcije.

Kao što je svako telo različito, tako se i metabolizam razlikuje od osobe do osobe. Uzrast i pol su takođe od životnog značaja kada govorimo o metabolizmu.

Stručnjaci pretpostavljaju da se s godinama vaš metabolizam usporava. Na taj način značaj pravilne ishrane jača. Hajde da pogledamo namirnice koje stimulišu metabolizam, zato što su one mnogo važne.

Jaja

Jaja ubrzavaju metabolizam

Jaja su odlična namirnica. Ona nemaju samo nizak sadržaj kalorija, nego su i bogata proteinima. Naučni radove pokazuju da jednu tvrdo kuvano jaje sadrži 6.29 grama proteina. Nakon što se konzumira, telo treba da saori više kalorija, da bi se to usvojilo, za razliku od hrane bogate mastima ili ugljenim hidratima.

Savet: Jedite po dva kuvana jaja svakog dana da biste bili sigurni da vaš metabolizam radi na nivou.

Laneno seme

Kao i jaja, laneno seme je takođe bogato proteinima. Osim toga, ono je bogat izvor vitamina, što tera ljude da ih konzumiraju kako bi održavali dobro zdravlje. Poznato je da ne samo da poboljšava metabolizam, nego i pomažu u metaboličkom sindromu, koji je skup stanja koja doprinose dijabetesu i kardiovaskularnim oboljenima.

To nije sve - vlakna koja se nalaze u lanenom semenu pomažu u poboljšavanju bakterijskom zdravlja creva, štiteći od gojaznosti.

Savet: Dodajte kašičicu lanenog semena u svoje svakodnevne smutije i spremni ste za dan.

Sveže mleko, kiselo mleko i sitan sir

Dobro je poznato da je mleko dobar izvor kalcijuma. Poslednja proučavanja pokazuju da kada telo ima dovoljno kalcijuma, ono efektno razgrađuje masti. Kiselo mleko, sa druge strane, je probiotik i održava vaše telo zdravim. Sitni sir je bogat proteinima koji, kao što je gore bilo spomenuto, pomažu u povećavanja metabolizma.

Savet: Ove tri namirnice su takođe odlične za održavanje zdravlja vaših mišića.

Đumbir

Đumbir je koristan za metabolizam

Poznato je da đumbir povećava telesnu temperaturu kada se konzumira, tako što na taj način povećava brzinu metabolizma. Sprovedena proučavanju pokazuju da začin može da pomogne u smanjivanju težine i nivoa glukoze na prazan stomak, tako što istovremeno povećava "dobar holesterol" u telu.

Osim toga, poznato je da poseduje protivupalna svojstva i u mnogim slučajevima smanjuje mučninu.

Savet: Raznovrsnost indijskih jela sadrži đumbir kao obavezan začin. Dodavanje malo u vaša jela može ne samo da poboljša njihov ukus, nego i da ojača vaš metabolizam.

Pasulj

Nezavisno od vrste, pasulj je bogat izvor proteina i aminokiselina, gradivni elementi protena štite mišićnu masu. Stručnjaci su ustanovili da svaka hrana koja održava mišićnu masu je korisna za metabolizam. Pasulj vam takođe daje osećaj sitosti, tako što na taj način garantuje da ne jedete između obroka.

Savet: Dodavanje pasulja i zelenog lisnatog povrća u vašu dijetu je fobar način da smršate i da garantujete da nećete vratiti izgubljene kilograme.

Ljute paprike

Tvrdi se da uključivanje pikantne hrane u vašu dijetu može pozitivno da utiče na vaš metabolizam. Stručna analizam zaključuje da kapsaicin, aktivno jedinjenje, koje se nalazi u ljutim paprikama, pomaže u povećavanju metabolizma i takođe pomaže u gubitku težine. Uprkos tome, da biste dobili najbolje rezultate, moraćete da konzuirate paprike u njihovom prirodnom obliku. Suplementi neće imati iste koristi.

Savet: Ne može svako da podnese začine. Tako da, ukoliko planirate da počnete da ih konzumirate, počnite sa manje pikantnim papričicama i postepeno povećavajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest