Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Listovi duda - zašto su korisni i zašto da ih koristimo

Listovi duda - zašto su korisni i zašto da ih koristimo

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3731
Listovi duda - za šta su korisni i kako da ih koristimo?

Dud je jedna od biljaka, čiji su svi delovi korisni i imaju ​lekovita svojstva. Redovnom upotrebom čaja ili napitka reguliše se rad srca, krvni pritisak i protok krvi. U osušenom stanju pogodni su za kašalj, astmu i kao sredstvo za smirenje.

Zbog čega listovi duda imaju lekovita svojstva?

Koristi listova duda su zbog njihovog sastava. Vitamini, eterična ulja u njima služe kao lek za mnoge tegobe. U srednjem sloju grana i na mladim stablima nalaze se jajoliki ili srcoliki listovi, tamnozelene boje i sjajne površine koji sadrže neverovatan broj hranljivih materija - kalcijum i karoten, azot, fosfor, organske kiseline, askorbinsku kiselinu, šećere, tanine i sterole. Flavonoidi koji se nalaze u njima zvaršavaju impresivan sastav listova ove biljne vrste.

Koristi čaja od listova duda su poznate od davnina. On ublažava simptome menopauze, migrenu, stabilizuje libido. Osim čaja, pravi se napitak kao bujon, koji normalizuje metaboličke procese vezane za masti i ugljene hidrae. Snižava nivoe lošeg holesterola i šećera u krvi.

Lekovita svojstva listova korisna su kod ekcema, kožnih problema. U slučaju oštećenja očiju preporučuje se i čaj od listova duda. Sirup od listova je koristan kod srčanih oboljenja, dijabetesa, a njegova ekspektorantna svojstva pomažu kod prehlada i virusnih oboljenja.

Melemi, pripremljene od ove zelene mase koriste se kod reume, dermatitisa, kožne tuberkuloze.

Listovi duda su sirovima, sa kojom se pravi čaj kod probelama sa pankreasom.

Za kataraktu, glukom i suzenje očiju preporučuje se kupka sa listovima. Može da se napravi i obloga.

Listovi duda

U slučaju oštećenja kože pravi se bujon od listova duda zbog njihovog antiseptičkog, protivupalnog i lekovitog svojstva, s kojim se ispiraju rane i čisti se koža kod akni.

Kontraindikacije za korišćenje listova duda utiču na oni koji su skloni alergijskim reakcijama, sa individualnom netolerancijom, koja se manifestuje poremećajem.

Kod svih ostali listovi duda su mogućnost za povećavanje imuniteta i tonusa tela. Napici su obično dobar pomoćnih propisanih lekova.

Pogledajte još:

- narodnu medicinu sa dudom;

- kako se pravi slatko od duda;

- deserte sa dudom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest