Starenjem naša tela proizvode sve manje kolagena, životno važnog sastojka za zdravlje i elastičnost ćelija. Iako su koristi od njega za kožu raznovrsne, on je nešto više od sastojka za lepotu - on takođe održava vaše kosti, mišiće, hrskavice i nokete mlađim.
Ali nisu vam obavezno potrebni suplementi kolagena ili injekcije za to. Ponekad samo konzumacija hrane bogate kolagenom može da napravi čuda na najprirodniji mogući način! Evo šta treba da jedete.
Sladak krompir
Bogat vitaminom A, slatki krompir koristi ovaj vitamin kako bi pojačao proizvodnju kolagena u telu. Osim toga, pomaže direktno zdravlju ćelija, pored toga što povećava sadržaj kolagena. Osim slatkog krompira, možete jesti šargarepe, mango i dinju za iste koristi.
Kinoa
Naravno, ovo zrno ima mnogo zdravstvenih korist, ali da li znate da takođe stimuliše kolagen i jedno je od najboljih prisutnih zrna protiv starenja? Ona stimuliše kožu da se bori sa slobodnim radikalima i sprečava ranu razgradnju ili gubitak kolagena u ćelijama tela.
Kivi
Od sveg voća bogatog vitaminom C kivi verovatno ima jedan od najviših nivoa ovog vitamina koji je od suštinskog značaja za proizvodnju kolagena. Sadržaj vitamina C, zajedno sa nezamenjivim aminokiselinama, obezbeđuje kolagen u ćelijama. Šumsko voće i drugo citrusno voće nudi iste prednosti.
Paradajz
Paradajz je najbolji izvor likopena, aktioksidansa koji poboljšava zdravlje ćelija i sprečava razgradnju kolagena. On takođe sprečava štete i degeneraciju, uzrokovanu spoljšanjim izvorima kao što su okolna sredina i zagađenje.
Druga hrana koja povećava kolagen
Za povećavanje kolagena u ishranu uključite lososa, lisnato povrće, morsko povrće, jaja, avokado, semenke bundeve, čia semenke i suncokretovo semenke, posno meso i beli luk - tako ćete sačuvati nivoe kolagena netaknutim.
Komentari