bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najvažniji vitamini za oči i kako da ih nabavimo

Najvažniji vitamini za oči i kako da ih nabavimo

Teodora MeshterovaTeodora Meshterova
Početnik
6820816
Najvažniji vitamini za oči i kako da ih nabavimo

Svaki organ u našem telu je važan i zbog toga treba da znamo kako da se dobro brinemo o svakom delu našeg tela. Oči su naš portal ka svetu i njima vidimo njegovu lepotu. Za to je mnogo važno da se brinemo veoma dobro o njima. Kao što su potrebni vitamini za svaki deo tela, tako su i očima potrebni vitamini i minerali da bi bile zdrave.

U ovom članku ćemo malo govoriti o tome šta je potrebno za zdravlje naših očiju i delimično koji su to potrebni vitamini za oči i kako da ih nabavimo. Vitamini koji su neophodni za dobro zdravlje očiju su B1, B6, B9, B12 i omega-3 masne kiseline. Takođe, lutein i zeaksantin su važni za zdravlje očiju. Drugi vitamini koji su potrebni očima su:

1. Vitamin E - Ovaj vitamin je veoma dobar antioksidans. Prema postojećim istraživanjima, mnoga oboljenja očiju su posledica oksidativnog stresa. A kako da nabavimo vitamin E? Ovaj vitamin može da bude nabavljen putem ribe, semenki, orašastih plodova, lisnatog povrća, avokada i drugog.

2. Vitamin B3 - Vitamin B3, ili još nazvan niacin, pomaže u pretvaranju hrane u energiju. Takođe, ovaj vitamin deluje i kao antioksidans. Prema nekim proučavanjima ovaj vitamin ima veoma važnu ulogu u borbi sa gluakomom - to je bolest kod koje nerv za vid u oku biva oštećen. Kako da ga nabavimo? Hrana iz koje možete nabaviti vitamin B3 su teletina, govedina, pileće meso, riba, pečurke, kikiriki, kao i mahunarke.

3. Vitamin A - Vitamin A je možda jedan od najvažnijih elemenata za zdravlje očiju. On mnogo pomaže u održavanju čiste rožnjače, što je spoljašnji deo oka. Ovaj vitamin ulazi u sastav proteina koji se nalazi u očima koji se naziva rodopsin, a ovaj protein nam pomaže da vidimo kada je svetlost veoma slaba. Kada postoji nedovoljna količina vitamin A, rizik od noćnog slepila je mnogo veći, a to se povezuje i sa tim da s godinama očni mišić degeneriše. Hrana putem koje možemo da ga nabavimo su sladak krompir, šargarepe, bundeva, paprike, lisnato povrće i drugo.

Osim vitamina B3 kog smo već spomenuli, drugi vitamini iz grupe B su takođe važni za zdravlje očiju, a to su vitamini B1, B2, B6, B12.

Vitamin B za oči
Fotografija: 1

- Vitamin B1 je veoma važan za održavanje dobre funkcije očiju. Možete da ga nabavite putem krompira, mesa, ječma, ražanog hleba i drugog;

- Vitamin B2 sa svoje strane ima mnogo dobar uticaj na funkciju razmene materija, koje se vrše u sočivu i rožnjači očiju. Njegov nedostatak je povezan sa dosta problema kao što je na primer ne mnogo dobar vid noću, a takođe i pečenje očiju. Kada se redovno uzima, ovaj vitamin šti od pojave bolesti kao što su katarakta i glaukoma. Ovaj vitamin se preporučuje i kod lečenja perde i nekih drugih bolesti očiju HRana putem koje može da se nabavi su džigerica, sušene biljke, bademi, pšenične mekinje, riba, susam i drugo;

- Vitamin B6 i njegov unos pomažu u uklanjanju žmirkanja očiju, takođe štiti od umora i napetosti u očima. Hrana putem koje možete da ga nabavite su suncokretove semenke, pistać, tuna, pileće belo meso, ćureće meso, sušene plave šljive, banane, avokado i drugo;

- Vitamin B12 pomaže u uklanjanju suzenja očiju i uklanja umor iz njih. Hrana koja ga sadrži su sitan sir, sir, žumanca, riba i drugo;

Neki drugi važni vitamini za naše oči su lutein i zeaksantin, a oni se nagomilavaju u makuli i retini i pomažu u borbi sa mnogim faktorima koji oštećuju vid kao što su na primer slobodni radikali.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest