Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Sojin protein - šta treba da znamo

Sojin protein - šta treba da znamo

EvgeniaEvgenia
Šef kuhinje
4515231
Sojin protein - šta treba da znamo

Ako tražite proteinski suplement koji ćete uključiti u vašu dijetu, sojin protein je opcija koja ima mnogo zdravstvenih koristi.

Šta zapravo predstavlja sojin protein?

Sojin protein je protein koji dolazi iz zrna soje. Po pitanju cene je dostupniji od nekih drugih proteinskih opcija i lako se dodaje u vašu dijetu.

U svoj režim ishrane možete uključiti sojin protein kako bi vam pomogao da smanjite svoju težinu, da povećate energiju ili da izgradite mišiće. Sojin protein takođe može da upravlja hormonskim balansom i da smanji rizik od raka grudi, srčanih oboljenja i osteoporoze.

Proteini su važni za vaše celokupno zdravlje i stimulišu vaš razvoj. Sojin protein je 90% protein. Drugi biljni proteini nemaju punu hranljivu vrednosti kakvu ima soja. Možda ćete morati da dodate vitamine i minerale u one biljne proteine koji su već sadržani u sojinom proteinu. Proučavanja pokazuju da suplement takođe pomaže vašoj imunološkoj zaštiti.

Druga prednost sojinog proteina je što je soja dragocen protein sa svih devet nezamenjivih aminokiselina.

Zdravstvene koristi sojinog proteina

Sojin protein

- Sojin protein je dobar za snižavanje nivoa holesterola, lipoproteina sa niskom gustinom (LDL ili "loš" holesterol) i triglicerida. U izolatu sojinog proteina nema holesterola.

- Ako ste na vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani, sojin protein je zdrav način da postignete nivoe proteina koji su vam potrebni;

- Kardiovaskularno zdravlje. Konzumacija sojinog proteina umesto životinjskog proteina može da pomogne u poboljšavanju celokupnog zdravlja srca. Dodaci sojinog proteina će vas naterati da se osećate sitim;

- Gatrointestinalno zdravlje. Sojin protein ima vlakna koja pomažu u pravilnom funkcionisanju vašeg gastrointestinalnog sistema. Dodavanje vlakana u vašu dijetu održava vaš želudac i creva zdravim;

- Vitamini i minerali. Sojina hrana ima visok sadržaj vitamina i minerala, uključujući vitamine iz grupe B, cink i gvožđe. Neki suplementi takođe sadrže kalcijum i vitamin D. Takođe, u soji ima mnogo antioksidanasa;

- Neka proučavanja povezuju izoflavonoide koji mogu da se pronađu u sojinom proteinu sa sprečavanjem gubitka koštane mase do kog može da dođe nakon menopauze i kod nekih vrsta raka.

Sojin protein je običan izolat koji je jednostavan za rastvaranje. Koristi se kao suplement ili kao sastojak u hrani. Dodatni protein u prahu često se meša sa vitaminima, mineralima i aromama.

Sojin protein je proteinski suplement biljnog porekla, izvučen iz soje. Možete da nađete sojin protein u proizvodima kao što su sojino brašno, prerađeno meso i hrana za bebe.

A za svaki slučaj bacite i jedan pogled na ovo:

- proteinski smuti;

- proteinske palačinke;

- proteinski šejkovi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest