bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Svojstva i primene šafrana

Svojstva i primene šafrana

Maria SimovaMaria Simova
Početnik
20089
Svojstva i primene šafrana

Opojna aroma, jedinstven ukus i boja zlatne poluge - sve ovo je začin šafran. Liči na zlato ne samo zbog svoje boje, već i zbog skupe cene.

Od davnina šafran je bio najskuplji začin na svetu. U prošlosti je cena jedne funte ovog začina bila jednaka ceni dobrog konja, koji je takođe bio veoma skupa roba.

Visoka cena objašnjava se složenošću proizvodnje začina: šafran se dobija iz cvetova semenki šafrana, tačnije iz njegovih stigmi. Jedan cvet sadrži samo tri stigme.

Da biste dobili jedan kilogram gotovog šafrana, potrebno je da koristite oko dvesta hiljada cvetova šafrana. Danas je Iran najveći proizvođač šafrana, u provinciji Horasan se proizvodi 96% svetskog šafrana.

Svojstva i primene šafrana

Proizvodnja šafrana

Naravno, velika složenost procesa nije jedini faktor visoke cene ovog proizvoda. Ukus šafrana je jedinstven i ne može se porediti ni sa jednim drugim začinom. Osim toga, šafran ima unikatna lekovita svojstva.

Kao neobičan začin iz davnina, šafran se koristio kao lek za mnoge bolesti, a njihov dijapazon je bio dosta širok: od emocionalne depresije do lečenja kardiovaskularnih oboljenja i poboljšavanja potencije. Čuvena lepotica antičkog sveta - Kleopatra - kupala se u šafranu da bi imala lepo telo.

Lekoviti šafran je korišćen takođe i za farbanje tkanina, papira, a takođe i kao ukras za telo, kao crteži sa kanom.

Kuvanje sa šafranom

Paelja sa šafranom

Danas se ovaj začin koristi samo u kulinarstvu. Ovaj poseban ukus začina našao je svoju primenu u proizvodnji konditorskih proizvoda, kao i za pripremu kobasica, likera, sireva. Šafran se koristi u spremanju​ mnogih jela, uključujući paelju, druge recepte sa pirinčem i morskim plodovima, mesom, ali vredi napomenuti da ima vrlo jaka svojstva ukusa, pa je potrebno vrlo kratko kuvanje.

Šafran ima i svojstva konzerviranja. Hrana pripremljena sa njim duže traje.

Iako je danas priprema jela sa šafranom izbledela i u drugom je planu, na nje ipak još uvek ne treba da zaboravite. Jela pripremljena sa šafranom podstiču proizvodnju serotonina, za koji se zna da je u našem organizmu odgovoran za stanje koje se naziva - sreća.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest