Bonapeti.rs»Članci»Konservansi i E-dodaci»Е252 - definicija, primena i svojstva

Е252 - definicija, primena i svojstva

Kalijum nitrat

Sigurno ste u po prodavnicama nailazili na proizvode koji imaju jako dug rok trajanja. To je zbog činjenice što se u njemu nalazi ogromna količina konzervansa i hemikalija koje čuvaju njegovu celovitost i sprečavaju da se pokvari tokom veoma dugog vremenskog perioda.

Jedan od konzervansa koji se često nalazi na etiketama je upravo E252. E252 predstavlja kalijum nitrat koji je prilično štetan za organizam. U ovom članku ćemo vam reći nešto više o njemu.

Šta predstavlja E252

E252 je konzervans, koji je u obliku malih kristala koji imaju belu ili blago žućkastu boju. Ovaj konzervans nema miris, ukus mu je vrlo blago slan i kada se konzumira, ostavlja hladan osećaj na našem jeziku. Kalijum nitrat se veoma dobro rastvara u vodi i podnosi veoma visoke temperature. Kada se zagreje na temperaturu od preko 400 °C, ovaj konzervans počinje oslobađati kiseonik. Proizvođači ovog konzervansa najčešće ga pakuju u papirne ili propilenske kesice. Ovaj konzervans se može naći i pod nazivima kao što su:

- kalijum nitrat;

- kalijumska so azotne kiseline;

Za šta se koristi kalijum nitrat

Kalijum nitrat se najčešće koristi kao konzervans u prehrambenoj industriji, koristi se takođe i u medicini, u poljoprivredi, u kozmetici. E252 se ne rastvara u alkoholu. Može reagovati s rastvorivim i zapaljivim materijama u obliku oksidatora.

Od čega je napravljen E252

Može se naći u prirodi kao mineral koji se naziva nitrokalit. Ova materija se u većoj količini može naći na mestima gde postoje naslage soli. Međutim, u prirodi ga nema dovoljno, pa se uglavnom dobija u laboratorijskim uslovima, tako što se koristi sinteza između kalijum hlorida i azotne kiseline. U prehrambenoj industriji, medicini i kozmetici ovaj konzervans se pravi od natrijum nitrata, azotne kiseline ili kalijum hlorida.

Najveći dobavljači ovog konzervansa su firme koje se nalaze u Rusiji. Zbog njegove vrlo visoke higroskopnosti, posude u kojima se čuva ovaj konzervans moraju biti od polipropilena ili papira.

Pre nego što stigne u laboratorije i industriju, ova materija se ekstrahira iz prirodnih proizvoda kao što su pepeo, stajsko đubrivo, krečnjak. Prvi put se ova materija spominje u dalekom XIV veku, kada se dobijala iz ljudskog izmeta.

Korisna i štetna svojstva E252

Tanjir sa konzervansima

U principu, ne treba ni spominjati koristi ovog konzervansa, zato što one praktički ne postoje. Ovaj konzervans se apsorbuje i razlaže na nitrate, koji nemaju dobar uticaj na naš reproduktivni sistem.

Ovaj konzervans je veoma štetan za naše zdravlje ako se uzima u velikim količinama. Ipak, mora se reći da je od gotovo svih konzervansa koji postoje ovaj najsigurniji, zato što u njemu nisu sadržani vlastiti nitrati.

Da li je opasan E252

Kao i sve ostalo, tako i ova materja u malim količinama nije jako opasna, pa ne treba konzumirati previše onoga u čemu se nalazi E252, a on se može naći u kobasicama, sirevima i dr, koji sadrže ne 1 ili 2 konzervansa. Nažalost, međutim, kako bi duže očuvali proizvode koje proizvode, mnogi proizvođači dodaju previše ovog konzervansa.

Međutim, to uveliko menja boju mesnih proizvoda. Stoga se osim konzervansa dodaju i boje i pojačivači okusa, što znači da je hrana koju konzumiramo opasna po naše zdravlje.

Stručnjaci preporučuju da izuzetno pazite s namirnicama koje sadrže mnogo nitrata – to su materije koje zaustavljaju rast bakterija.

U mnogim zemljama ovaj konzervans više se ne koristi u prehrambenoj industriji. Ako se uzima u velikim količinama, ovaj konzervans dovodi do glavobolje, šteti psihi, dovodi do upale u bubrezima i drugim organima.

Koliko god čudno zvučalo, u većini slučajeva šteta od ovog konzervansa ne dolazi od polufabrikata ili mesa, već od voća i povrća. Da bi jedna biljka brže rasla, u zemlju se dodaje mnogo gnojiva na bazi nitrata. Sve što se uzgaja na ovaj način opasno je po ljudsko zdravlje. Nitrati se vremenom nagomilavaju u telu i mogu dovesti do raka i hroničnih gastrointestinalnih bolesti.

Za šta se koristi i gde se stavlja

Proizvodi sa E252

1. Prehrambena industrija - ova materija, koja nema miris i ukus, dodaje se u proizvodnji sira radi produženja roka trajanja, dodaje se i u mesne i riblje proizvode, u dimljeno meso, polufabrikate, kisele krastavce, kobasice i dr;

2. Poljoprivreda - ovi nitrati, kao što smo već rekli, koriste se za đubrenje zeljišta pre sadjenja voća i povrća, zato što pomažu biljkama da brže rastu. Nitrati takođe utiču na fotosintezu i povećavaju otpornost na mraz;

3. Pirotehnika - Kao što znamo, salitra je glavni deo baruta i mnogih drugih mešavina koje gore;

4. Lekovi - Ovaj nitrat se takođe može naći u mnogim lekovitim sredstvima. Ako postoji trovanje cijanidom, kao protivotrov se koristi selitra;

5. Ostala područja - Ovaj konzervans se takođe vrlo često nalazi u sastavu paste za zube, staklo i druge optičke proizvode;

6. Ovaj konzervans se smatra materijom srednje toksičnosti, može se koristiti u industriji, ali samo u preporučenim dozama. Ovaj konzervans je odobren za upotrebu u Rusiji, Ukrajini i zemljama Ujedinjenih Nacija. Za salamu, količina nitrata ne bi trebalo da prelazi 250 mg po kilogramu, za sir - 50 mg po kg.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas