Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zbog čega je kelj koristan?

Zbog čega je kelj koristan?

Za šta je koristan kelj?

Kelj je dugo bio deo kulinarske tradicije nekih zemalja. Na primer, u holandskoj kuhinji ​​kelj se koristi za pripremu priloga, supa i salata. Proizvod je svež dodatak svakom receptu. Stampot sa keljom je klasično holandsko jelo.

Na našim prostorima, kelj dobija sve veću popularnost. To je vrsta kovrdžavog kupusa. Mnogi stručnjaci i nutricionisti nazivaju kelj superhranom. To je zbog činjenice da je izuzetno bogat vitaminima, mineralima, antioksidansima. Ovo kovrdžavo povrće omiljena je hrana mnogih poznatih ličnosti, koje ga redovno uključuju u svoju ishranu. Korisni kelj zasluženo nosi nadimak „Kralj zelenog lisnatog povrća“.

U ovom članku ćemo vam reći kako je kelj koristan za naše telo i zašto ga morate uključiti u ishranu. Međutim, pre nego što podelimo broj zdravstvenih koristi ovog povrća, hajde da prvo pogledamo šta je on tačno.

1. Šta je kelj?

To je vrsta kovrdžavog kupusa. Listovi ovog ukusnog povrća mogu biti svetlozelene ili tamnozelene boje. Uzgajanje kelja ne zahteva mnogo truda, tako da ga lako možete posaditi u svojoj bašti. Prednost kod njega je to što, za razliku od drugog povrća, kelj ima sposobnost da izdrži skoro sve vremenske uslove. Ukus kelja je prilično specifičan, veoma sličan ukusu običnog kupusa, ali može biti i malo ljut, a u nekim slučajevima i prilično ljut. Međutim, postoji način da ublažite njegov ljuti ukus ako ne volite ljuto. Samo treba da dodate malo limuna i gotovi ste.

Kelj

2. Koristi od konzumiranja kelja

Kelj sadrži dobru količinu vitamina kao što su A, C, kao i mnoge druge korisne materije, kojih je višestruko više u kelju u odnosu na drugo povrće. Kelj sadrži tri puta više vitamina C od limuna i četiri puta više od spanaća.

- Kelj takođe sadrži prilično dobru količinu karotenoida i flavonoida, koji su jaki antioksidansi;

- Kelj, pored svega navedenog, sadrži i vitamin K. Ovaj vitamin se veoma retko nalazi u hrani. Vitamin ima antiinflamatorna svojstva, takođe sprečava zgrušavanje krvi;

- Ovo ukusno povrće, između ostalog, sadrži i prilično dobru količinu vlakana. 250 grama kelja može vam obezbediti 10% vlakana koja su vam potrebna za dan. Svako od nas je već svestan da su vlakna veoma važan i nezaobilazan deo svake dijete;

- Korisne supstance u kelju nisu ograničene na one gore navedene. Između ostalog, ovo neverovatno povrće sadrži i vitamine B kao što su B1, B2, B3, kao i vitamin E;

Sendvič sa keljom

- Takođe sadrži minerale kao što su bakar, kalijum, kalcijum i magnezijum. Pored toga, sadrži i proteine, omega-3 masne kiseline i folnu kiselinu.

3. Koristi od kelja u medicini

Mnogi naučnici veruju da kelj mnogo pomaže osobama koje pate od raka, jer sadrži supstance koje se efikasno bore protiv raka. Kao primer, navešćemo glukozinolate. Neprerađeni kelj takođe sadrži lutein i zeaksantin – ova jedinjenja su bioaktivna i usporavaju starenje, smanjuju oksidativni stres i sprečavaju razvoj raka.

- Kelj mnogo pomaže i osobama koje boluju od osteoporoze, jer ima funkciju jačanja i poboljšanja zdravlja kostiju.Takođe, kelj pomaže da se kalcijum lakše apsorbuje u organizmu. Pošto sadrži sve što smo naveli, kelj postaje sve popularniji među vegetarijancima, veganima i onima koji jedu sirovu hranu.

Čips od kelja

4. Kako pravilno konzumirati kelj?

U osnovi, kelj se kuva na isti način kao i ostalo lisnato povrće. Može biti sastojak u slanim mafinima ili ga možete dodati u sos za testeninu. Mora da ste gledali kako kuvari prave čips od kelja. Vrlo je brzo i lako – samo treba da povrće grubo isečete, pa ga pomešate sa maslinovim uljem i solju, a zatim pečete 20 minuta na 120 stepeni sa ventilatorom, okrećući ga.

Pogledajte još ukusnih recepata sa keljom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest