Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se priprema pileća supa?

Kako se priprema pileća supa?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
Kako se priprema pileća supa?

Postoje jela koja vole svi i koja postaju deo nacionalne kuhinje. Kod nas su to čorba od pasulja, pita sa sirom, musaka i pileća supa.

Pileća supa se smatra idealnom hranom tokom prehlada, greje, leči i okrepljuje, a imamo i savršen recept za pileću supu protiv gripa.

U našoj nacionalnoj kuhinji pileća supa je poznata u neverovatnoj raznolikosti varijacija - sa pilećim mesom i povrćem, samo sa pilećim mesom, sa rezancima ili sa krompirom, sa pirinčem, sa ili bez zaprške. Klasična pileća supa je bistra, ali većina kuvara je pravi i sa zaprškom.

Recept ne zahteva posebne veštine i lako može postati prvo iskustvo u kuhinji svakog početnika. Recept prati nekoliko jednostavnih koraka.

Pileća supa

U veći lonac stavite oko pola kilograma pilećeg mesa u 2 litra vode i pola kašičice soli. Količina mesa zavisi od toga koliko će bujon biti jak, a što se meso više kuva, supa postaje ukusnija i aromatičnija. Sa domaćom piletinom, ukus je drugačiji i vredi pokušati. Domaće gajena piletina se kuva za oko sat vremena, dok je za onu kupljenu u prodavnici potrebno manje vremena.

Na početku kuvanja u šerpi se stvara pena i ona se mora ukloniti. Nakon kuvanja, izvadite piletinu i procedite bujon. Ako se meso lako odvaja od kostiju, onda je dobro kuvano.

Ukusna klasična pileća supa zahteva dodavanje povrća. Isečeno je na male kockice. U bujon se prvo dodaju 1 šargarepa i 1 luk, a posle oko 5 minuta 2 krompira isečena na sitne komade. Posle još 5 minuta izmrvite i šaku rezanaca. Zatim pustite da supa ključa dok se krompir i rezanci potpuno ne skuvaju.

Za to vreme, kuvana piletina se odvoji od kostiju, iseče na sitne komade i doda se u bujon sa povrćem, posoli i skine sa ringle, dodajući 1/2 veze svežeg peršuna.

Oni koji vole supe sa zaprškama mogu napraviti klasičnu zapršku. Pravi se od 1 umućenog jajeta i kašike kiselog mleka, koji se dobro izmešaju. Zaprška se dodaje u supu u tankom mlazu ubrzo pošto se skine sa vatre, jer ne bi trebalo da ključa, jer će se jaje zgrušati.

Pripremanje pileće supe

Ako ukus piletine nije dovoljno jak za vaš ukus kao kuvara, možete dodati kocku pilećeg bujona, što će supu učiniti jačom.

Obavezno pogledajte i:

- Pileća supa sa rezancima;

- Pileća supa sa krompirom;

- Supa od pilećih grudi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest