Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravite pirinčano brašno?

Kako da napravite pirinčano brašno?

Nina NordNina Nord
Džedaj
1086
Vrste brašna

Pirinčano brašno je veoma cenjen i koristan proizvod za osobe koje pate od bolesti organa za varenje, od zatvora ili lošeg varenja, a takođe i za osobe koje pate od nadimanja.

Odsustvo glutena - proteina sadržanog u pšenici - čini pirinčano brašno jednim od najvrednijih proizvoda za pripremu hrane za decu.

Pirinčano brašno se može koristiti za pravljenje testenina, supa, kašica i deserata. Kašica za decu se može napraviti od pirinčanog brašna kod kuće umesto da se kupuje gotova kaša.

Da biste napravili pirinčano brašno kod kuće, biće vam potreban blender sa nastavkom za mlevenje. Često se koristi za pretvaranje granuliranog šećera u šećer u prahu.

Možete koristiti i mlin za kafu, ali će biti potrebno previše vremena da se pirinač samlje u fino brašno.

Sameljite pirinač u malim porcijama, dok ne postane fini prah - ovo je pirinčano brašno. Da biste dobili visokokvalitetno pirinčano brašno, koristite oljušteni pirinač. Ne sadrži gluten i sastoji se uglavnom od skroba. Što je pirinčano brašno finije, to je njegov kvalitet veći.

Recepti sa pirinčanim brašnom

Pirinčano brašno možete koristiti za zgušnjavanje soseva ili za zaprške – lakše se vari od pšeničnog brašna.

Peciva napravljena od pirinčanog brašna imaju hrskavu koru i mnogo su lakša od onih napravljenih od pšeničnog brašna. U azijskoj kuhinji pirinčano brašno se koristi za pravljenje deserata i za pravljenje ukusnih kremova.

Hleb napravljen od pirinčanog brašna ima ukusnu hrskavu koricu, ali je veoma mrvljiv. Pirinčano brašno upija dosta vlage, pa u testo treba dodati više jaja, kao i vode, kako gotov proizvod od testa ne bi bio suv.

Pirinčano brašno se ne može kombinovati sa kvascem, jer ne sadrži gluten. Testenina od pirinčanog brašna se peče na nižoj temperaturi od pšeničnog brašna i duže nego testenina od pšeničnog brašna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest