bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Zašto mi se ne pije voda?

Zašto mi se ne pije voda?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
76431
Zašto mi se ne pije voda?

Ako ne osećate žedj, to ne znači da vašem telu nije potrebna tečnost. Svakog dana, na različite načine, koristimo 1, 5 - 2, 5 litra vode na prijatnoj temperaturi i vlažnosti, a pri vrućini i fizičkim naporima i više. Ovo bi trebalo da upozori svakoga ko kaže da mu je dobro iako ne pije običnu vodu tako što je menja čajem, sokovima, povrćem i voćem.

Imajte na umu: nevoljnost da pijete vodu najverovatnije nije vaš hir, već oslabljena funkcija bubrega ili poremećaj u prenosu i prijemu impulsa u nervnim ćelijama vašeg tela. To jest, potrebna vam je tečnost, samo ne osećate ovu potrebu.

Šta da radite ako nemate potrebu da pijete vodu

Posetite terapeuta, a takođe neka vas pregledaju nefrolog i neurolog. Specijalisti će moći da identifikuju koren problema i propišu kompetentan tretman.

Kao podsticaj da ne odlažete posetu lekaru, evo liste bolesti i simptoma koji se javljaju usled nedostatka vode u telu:

Ne pije mi se voda

- Pojava kamena u bubregu;

- Metabolički poremećaji i kao jedna od posledica, povećavanje telesne težine;

- Povećana gustina krvi, što dovodi do poremećaja svih organa;

- Pogoršanje kvaliteta kože i pojava bora;

- Loše varenje;

- Kratkoća daha i glavobolja;

- Povećana telesna temperatura;

- Kršenje logike govora i sposobnosti kretanja;

- Grčenje mišića.

Kako da pomognete sebi?

Zašto mi se ne pije voda?

Možete izračunati potrebnu minimalnu količinu vode dnevno koristeći sledeću formulu: pomnožite 30 ml sa brojem kilograma svoje težine. Ako je vazduh vruć ili suv, onda će vam trebati više vode, a ako postoji fizička aktivnost, onda još više. A to je određeno osećajem žeđi. Ako je ovaj osećaj nepouzdan, pokušajte da popijete izračunati minimum.

Zapamtite, međutim, da kafa i crni čaj ne samo da se ne računaju, već dehidriraju telo. Ne računaju se ni slatka pića. Ako vam pomaže, pokušajte da dodate med u vodu na vrhu kašike. Pijte biljne čajeve.

Vodu za piće držite ispred očiju i uzimajte po nekoliko gutljaja, ali češće. Ili će vam se možda dopasti blago zagrejana voda - najvažnije je da vam voda za piće i čajevi budu prijatni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest