Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Male tajne kuvanja u đuvečari

Male tajne kuvanja u đuvečari

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218228
pasulj u đuvečari
Fotografija: Albena Asenova

Koji je bolji način od kuvanja u đuvečari?

Ovo je brz, lak i koristan način pripreme jela. Nema potrebe da stojite pored šporeta, mešate ili skidate penu, pravite zapršku. Jednostavno dodajte sastojke u đuvečaru i stavite je u rernu.

Jela pripremljena u đuvečari su korisna za one koji paze na svoju figuru, jer se hrana u njima priprema sa minimalnom količinom masti, čak i bez nje. Pored toga, jela u đuvečari se kuvaju na niskoj temperaturi, gotovo na pari - što doprinosi dobrom očuvanju vitamina u hrani.

Ako još uvek niste kuvali u đuvečari, vreme je da isprobate ovaj način. Štedi vreme i trud, a što je još važnije - ukus je neverovatan.

Pogledajte neke korisne savete:

- Kada kupujete đuvečare, obratite pažnju na njihov sjaj - trebalo bi da imaju sjaj spolja, a ne unutra;

đuvečara

- Pre upotrebe đuvečare, sipajte hladnu vodu u nju na 15 minuta, jer kada kuvate, stranice đuvečare upijaju vlagu iz jela i rizikujete da jelo bude suvo.

- Uvek stavljajte đuvečaru u hladnu rernu, a zatim uključite na željenu temperaturu, inače rizikujete da ona pukne;

- Izvadite đuvečaru 5-10 minuta pre nego što je jelo spremno. Činjenica je da se kuvanje nastavlja i nakon što se posuda izvadi iz rerne, a nakon 10-15 minuta boravka van rerne poslužite gotovo jelo;

- Za pripremu jela od ribe, mesa i povrća koristite različite đuvečare, jer one lako upijaju mirise;

- Za pranje đuvečare nemojte koristiti sintetički deterdžent, jer sledeći put kada kuvate u njoj, sva hemija će biti u vašem jelu. Za pranje koristite vruću vodu i čvrstu četku, ako vam prvi pokušaj ne uspe, ostavite đuvečaru preko noći punu vode i sode bikarbone u njoj. Na ovaj način uklanjate i jake mirise iz đuvečare i iz samog jela;

- Osušite đuvečaru naopačke, sa otvorom poklopca na dole, na mekoj krpi ili papiru da glina diše i osuši se. Uverite se da je đuvečara potpuno suva, inače rizikujete pojavu buđi.

Ako ste odlučili da skuvate nešto ukusno u đuvečari, predlažemo da isprobate naše recepte za:

- đuveč sa jagnjetinom;

- vegetarijanski đuveč;

- kolenica u đuvečari;

- Zec u đuvečari;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest