bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da čuvate beli luk i crni luk?

Kako da čuvate beli luk i crni luk?

Luk i beli luk

Luk i beli luk su važne komponente u pripremi raznih jela, bez kojih ukus i aroma nisu isti, pa je dobro da naučite da ovo povrće pravilno čuvate zimi i leti.

Kako čuvati beli luk

Beli luk je lukovičasta biljka koju karakteriše oštar ukus i miris. Ovaj začin ima široku primenu u svim kuhinjama, posebno na istoku, za pripremu mesa i jela od povrća, u raznim predjelima i salatama.

Da biste uskladištili svoje domaće proizvode, morate pravilno odabrati mesto i način čuvanja. Ako beli luk uzgajate u sopstvenoj bašti i imate bogatu žetvu, stručnjaci savetuju da koristite više metoda istovremeno za čuvanje belog luka u zimskom periodu, što će obezbediti maksimalnu sigurnost.

Postoji nekoliko tradicionalnih i proverenih načina čuvanja belog luka.

Ispletite osušeni beli luk u pletenice. Stabljike belog luka nisu jake kao crni luk, pa je dobro obratiti pažnju na to kako ga pletete i koristite i kanap za dodatnu sigurnost.

Kako da čuvate beli luk i crni luk?

Pletenice se čuvaju u suvoj, hladnoj i dobro provetrenoj prostoriji. Ovaj metod vam omogućava da čuvate beli luk do novog useva. Pletenice od belog luka mogu biti deo originalnog ukrasa vaše kuhinje.

U kutijama, korpama, čarapama

Glavice belog luka se stavljaju u plitke drvene ili kartonske kutije sa malim rupama, naizmenično sloj belog luka sa slojem soli ili piljevine. Beli luk možete staviti i u korpe ili najlonske čarape i čuvati na suvom i hladnom mestu. S vremena na vreme treba pregledati glavice belog luka i ukloniti pokvarene i oštećene lukovice.

Ako se beli luk dobro osuši na suncu, manja je verovatnoća pojave buđi.

Ako čuvate beli luk u stanu, birajte suva, hladna i tamna mesta, dalje od sistema grejanja i grejnih uređaja. U relativno toploj zimi, beli luk možete čuvati na balkonu, a male količine u frižideru. Treba znati da se beli luk najduže čuva na temperaturi od 1 do 4 stepena.

Kako čuvati luk

Kako da čuvate beli luk i crni luk?

Luk je višegodišnja biljka i jedan je od glavnih začina u svim kuhinjama širom sveta.

Za dugotrajno čuvanje pogodan je dobro osušeni luk kasnih sorti. Da biste utvrdili da li je luk dobro osušen, jednostavno stavite ruku u gomilu luka i ako vam ruka lako i slobodno prolazi između glavica, luk je spreman za čuvanje.

U suprotnom, bolje je osušiti ga pod sunčevim zracima, koji suše i dezinfikuju površinu glavica, ubijajući patogene.

Možete sušiti luk na provetrenom mestu - ispod nadstrešnice, na tremu, u senici ili na balkonu.

Skladištenje u korpama i kutijama

Kako da čuvate beli luk i crni luk?

Veoma je efikasno čuvati luk u vrbovim korpama /od prirodnog materijala/ - vazduh savršeno prolazi, i izgledaju veoma lepo!

Takođe možete koristiti plitke, drvene ili plastične kutije sa rupama. U kutijama, luk je takođe dobro provetren, a takođe štede prostor, pošto se kutije mogu slagati jedna na drugu.

Bakin metod

Kako da čuvate beli luk i crni luk?

Stari metod čuvanja luka u čarapama i hulahopu i danas dobro funkcioniše ako imate ostavu.

Vreće od tkanine ili papira su takođe dobro sredstvo za čuvanje - vazduh savršeno prolazi, ali sloj luka u svakoj vrećici ne bi trebalo da prelazi trideset centimetara.

Za čuvanje luka može se koristiti specijalna polipropilenska mreža za čuvanje povrća, koja garantuje slobodno kretanje vazduha. Na vreme se vidi da li crni luk počne da truli ili raste i blagovremeno se preduzmu mere da se ne izgube sve zalihe.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest