Ovsene Mekinje

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3955
Mekinje

Danas se sve više ljudi vraća hrani koja je bila rasprostranjena u staro doba. Neke od drevnih kultura bile su od velikog značaja za život ljudi i dale su značajan i nedovoljno cenjeni doprinos čovečanstvu, a kasnije su nezasluženo zaboravljene.

Danas ih ljudi ponovo otkrivaju i one zauzimaju zasluženo mesto među jelima na trpezi. Takav usev je ovas. Sve je jasnije da je to jedna od najvrednijih namirnica i nije slučajno što se ovas i ovsene pahuljice danas smatraju odličnim zdravim doručkom.

Uz zrno ove biljke, međutim, dobija se još jedan proizvod - ovsene mekinje. I one se, neočekivano, ispostavljaju kao prehrambeni proizvod sa ogromnom ulogom u prevenciji. Njihov direktan, snažan i naučno dokazan uticaj je na dva najmoćnija neprijatelja ljudi u modernom vremenu – holesterol i rak. One su i oružje protiv još dva neizbežna faktora pogoršanja zdravlja, dijabetesa i viška kilograma. Zato ovsene mekinje treba da budu prisutne u meniju svake osobe zabrinute za svoje zdravlje.

Šta možemo naučiti o ovoj zaboravljenoj zdravoj hrani?

Opis ovsenih mekinja

Ovas, kao i pšenica, sastoji se od zrna i zaštitne ljuske. Hranljivi sastojak žitarica sakuplja se u zrnu i od njega se pravi ovseno brašno i ovsene pahuljice.

Ono što oblaže zrno su mekinje. Dobijaju se uklanjanjem nejestivog spoljašnjeg omotača tokom prerade zrna ovsa. Mekinje su odmah ispod njega i takođe se uklanjaju. Dakle, mekinje nemaju nikakve veze sa žitaricama. Zrno se tokom prerade čisti od mekinja.

Obično su mekinje hrana za životinje jer ljudsko telo nema enzime da ih razgradi. Međutim, ova činjenica im daje jedinstvena svojstva. Prolaze kroz ceo digestivni trakt, delujući kao punilac koji se odupire svim hemijskim i fizičkim napadima na svom putu. U isto vreme, mekinje nose nerastvorljiva vlakna u visokim dozama. Zahvaljujući ovom svojstvu, ovsene mekinje apsorbuju, lepe za sebe i zadržavaju sve supstance sa kojima dolaze u direktan kontakt.

Prolazeći celom dužinom tankog creva, one uzimaju deo unesene hrane i iznesu je. Zbog toga su neophodan pomagač u dijetama za mršavljenje.

Nerastvorljiva vlakna mogu utoliti glad i poboljšati prohodnost creva, ali iritiraju osetljivija creva. Istovremeno, ovsene mekinje sadrže sve korisne biološki aktivne materije žitarice ovsa, kojima obogaćuju organizam.

Glavne karakteristike ovsenih mekinja

Kalorije ovsenih mekinja

Ovsene mekinje konzumacija

Ovas, jednom obrađen, veoma je popularna među sledbenicima Dukanove dijete, jer ima malo kalorija.

Ovsena kaša sadrži 20% vlakana, likopen, nezasićene masti, proteine i aminokiseline.

Kalorični sadržaj ovsenih mekinja je 256 kilokalorija na 100 grama suvog proizvoda.

Za osobe na dijeti, visoke kalorije kompenzuju sposobnost mekinja da apsorbuju tečnost, brzo vas zasite i utiču na crevni trakt.

Ugljeni hidrati u ovsenim mekinjama

Iako sadrže mnogo ugljenih hidrata, skoro svi su nerastvorljiva vlakna. Mekinje se ne vare, tačnije, vare se na način da se kalorije u organizam snabdevaju isključivo iz masti ili proteina. Sadržaj ugljenih hidrata u 100 grama proizvoda je različit, u zavisnosti od faktora proizvodnje.

Ovsene mekinje, gubitak težine i njihove druge prednosti za organizam

Диетата с овесени трици е много ефективна

Ovsene mekinje podržavaju proces mršavljenja, tako što uklanjaju neke od kalorija iz hrane, povećavaju njen volumen u stomaku i stvaraju osećaj sitosti. Preporučljivo je piti više vode kada ih konzumirate. Takođe se termički obrađuju i pripremaju razne slatke i slane namirnice kojima se u ishrani zamenjuju ugljeni hidrati.

- Vlakna u mekinjama usporavaju prolazak šećera u krv i tako koče oslobađanje insulina. A insulin vas deblja, jer istovremeno stimuliše apetit i olakšava skladištenje masti. Što više insulina ima u krvi, to se više masti skladišti;

- Ovsene mekinje takođe podržavaju eliminaciju nekih masti koje konzumiramo - bez obzira da li su biljne ili životinjske. Zahvaljujući vodi u njima, sprečava se zatvor, koji prati mnoge dijete;

- Ovsene mekinje čiste loš holesterol u krvi. On začepljuje arterije i uzrok je srčanih bolesti. Redovna konzumacija ovsenih mekinja smanjuje holesterol za 15%, koliko i mnogi lekovi za ovu svrhu;

- Ovaj proizvod je veoma koristan za dijabetičare tipa 2. Jedno od svojstava mekinja je da usporavaju prodiranje šećera u organizam. Najkorisnije su na početku dijabetesa. One mogu usporiti napredovanje bolesti;

- Ovsene mekinje imaju i druge koristi - imaju holeretičko dejstvo i mogu eliminisati stagnaciju žuči. Kao rezultat, normalizovan je odliv žuči u crevima. Zbog toga su korisni za pankreatitis i holecistitis;

- O lepoti se brine i ljuska zrna ovsa, sprečavajući starenje. Uklanjaju teške metale iz tela, ubrzavaju regeneraciju ćelija i odlažu pojavu bora;

- Proizvod može zaštititi srce i krvne sudove, eliminišući rizik od moždanog udara;

- Sprečava gojaznost, koja je uzrok mnogih zdravstvenih tegoba.

Kontraindikacije i štete od konzumiranja ovsenih mekinja

Ovaj proizvod može štetiti organizmu ako se konzumira u čistom obliku u velikim količinama, jer apsorpcija kalcijuma i magnezijuma postaje otežana. Potrošnja nakon dužeg namakanja može dovesti do bolova u stomaku. Kontraindikacije za upotrebu su sledeće bolesti:

- Čir na želucu;

- Gastritis;

- Kolitis.

Kako konzumirati ovsene mekinje

Ovsene mekinje

Koriste se samostalno, bez drugih sastojaka, a takođe i kao deo pečenih ili mlečnih proizvoda. Savršeno dopunjuju kefir ili kiselo mleko, voćne salate i voće. Mogu se koristiti za pripremu doručka od žitarica.

Ovsene mekinje se takođe nalaze u zdravim kolačima, slatkim rolatima, pecivima od integralnog brašna i hlebu. Od njih se prave palačinke i kiflice. Najpopularniji proizvod kod njih su biskviti. Mogu se praviti sa ili bez dodatnog brašna.

Dinstane mekinje mogu se dodati u supu, a vrelom vodom prelivene mekinje su pogodne za obogaćivanje salata od povrća i voća. Koliko god čudno zvučalo, dobro se slažu sa kiselim kupusom.

Dodate u testo ili posipane po pecivu, ovsene mekinje će doneti koristi organizmu. One čine dobar tandem sa brašnom, jajima, mlečnim proizvodima i začinskim biljem.

Ako se jedu same, njihov ukus se može poboljšati dodavanjem meda, suvog ili svežeg voća, orašastih plodova ili mleka.

Primena ovsenih mekinja u dijeti za mršavljenje

Proizvod se može dodati glavnom jelu ili uzeti pod određenim modelom. Trofazna dijeta od ovsene kaše nudi sledeće:

- Prva faza obuhvata 10-12 dana, tokom kojih se ovsene mekine uzimaju po 1 kašičica, kuvana u 1/3 šolje vruće vode. Ohladite, ocedite tečnost i podelite na 3 dela;

- Druga faza traje 2 nedelje, za to vreme se jede napitak od 2 kašike ovsenih mekinja, podeljenih u tri doze;

- U trećoj fazi se konzumiraju 2 supene kašike na svaki obrok, već suve. Mogu se sipati i u ajran. Dijeta u ovoj fazi traje 2 meseca.

Sa ovsenim mekinjama možete pripremiti još:

- zdravi deserti;

- veganski slatkiši;

- ovseni keks.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas