Kokosovo Brašno

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
2963
Kokosovo brašno

Nejasno je zašto je kokosovo drvo u svojim izvornim tropskim regionima poznato kao lenje drvo. Čuđenje proizilazi iz činjenice da njegov plod – kokos, nalazi neverovatno široku primenu u životima lokalnog stanovništva – počev od upotrebe u ishrani pa sve do upotrebe kao materijala za rad umetnika.

Kokosov orah nije samo plod koji sadrži osvežavajući napitak, već je i sirovina za proizvodnju kokosovog brašna – slatkog ukusa, prijatne arome kokosa i neverovatnog broja blagodeti, što ga čini savršenom alternativom našim poznatim brašnima od svih vrsta sirovina.

Da bi se istakle prednosti kokosovog brašna, potrebne su informacije o njegovoj suštini, sastavu i korisnim svojstvima, kao i o njegovom izgledu na tržištu.

Istorija i suština kokosovog brašna

Proizvodi od kokosa

Kokos se uglavnom koristi za dobijanje kokosovog mesa, mleka, vode i kokosovog brašna. Najveći udeo u proizvodnji kokosovog brašna pripada Filipinima. Tamo je brašno nusproizvod proizvodnje kokosovog mleka. Prirodne, netoksične biljke poput kokosa traže se za proizvodnju lekova za prevenciju i lečenje raznih bolesti.

Kokosovo brašno se preporučuje kao dodatak svakoj zdravoj ishrani zbog antibakterijskih, antifungalnih i svih vrsta drugih svojstava koje ima. Za paleo dijetu, kao izvor brašna bez alergena ili jednostavno za jačanje imunološkog i digestivnog sistema, kokosovo brašno je najbolji izbor.

Šta je tačno kokosovo brašno

Prvobitno je bilo hranljivi nusproizvod dobijanja kokosovog mleka. Farmeri koji su ga kupovali bili su svesni da je to izvor organskog đubriva i dobar dodatak stočnoj hrani. Postepeno, istraživanja dokazuju da je kokosovo brašno odlična hrana sa brojnim zdravstvenim koristima i postepeno zauzima svoje mesto kao superhrana za ljude, posebno u svetlu činjenice da je to dobra ideja u dijetama bez glutena.

Sadrži mnogo vlakana, proteina i zdravih masti i malo šećera, ugljenih hidrata i kalorija.

Proizvod pod nazivom kokosovo brašno dobija se rendanjem mesa svežeg kokosa. Nakon toga, sirovina se dehidrira i odmašćuje, odnosno iz nje se ekstrahuje ulje. Rezultat je fini prah koji podseća na pšenično brašno. U svom najčistijem obliku, čak gubi i ukus kokosa i može se zameniti sa drugom vrstom brašna.

Hemijski sastav i nutritivna vrednost kokosovog brašna

Kokosov šejk

30 g kokosovog brašna, što je četvrtina šolje, sadrži:

- 120 kcal;

- 4 g masti;

- 10 g proteina;

- 10 g vlakana;

- 16 g ugljenih hidrata;

- 2 g šećera.

Tipična dnevna porcija je 2 kašike, što je oko 15 g. Sadrži 8 g ugljenih hidrata, 5 g vlakana i 60 kcal, što ga čini savršenim za sve koji prate svoje kalorije, ugljene hidrate i pokušavaju da povećaju količinu vlakana u svojoj ishrani.

Zdravstvene i nutritivne koristi kokosovog brašna

Kokosovo brašno ima različite zdravstvene koristi od ostalih proizvoda od kokosa, kao što je kokosovo ulje, i dobra je alternativa drugim brašnima.

Ovaj proizvod je funkcionalna hrana i ima značajne zdravstvene koristi kao vredan izvor hranljivih materija. Sadrži dijetalna vlakna, bogat je proteinima, bez glutena je i ima nizak glikemijski indeks. Veoma je pogodan za osobe sa inflamatornim oboljenjima i one koji treba da izbegavaju gluten. To je bezbedna hrana za obolele od celijakije, sindroma curenja creva, dijabetesa i netolerancije na gluten.

Koristi od kokosovog brašna

Proizvod ima dobar uticaj na naše zdravlje na mnogo načina.

1. Podržava metabolizam – zbog sadržaja zdravih zasićenih masti, koje su izvor energije za telo, brašno je zdrav način za podršku metabolizmu i balansiranje nivoa šećera u krvi;

2. Sadrži dosta korisnih vlakana - samo meso ploda sadrži 61 odsto vlakana. Vlakna se ne mogu apsorbovati od strane tela i stoga neke kalorije i ugljene hidrate telo ne može da iskoristi, već idu pravo u digestivni trakt kako bi očistili telo od toksina i otpada;

3. Održava nivo šećera u krvi stabilnim – zbog niskog glikemijskog indeksa, ovo brašno ne podiže nivo šećera u krvi. Konzumiranje hrane sa ovim brašnom pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi;

4. Poboljšava zdravlje srca kao i digestivnog trakta – kokosovo brašno snižava nivo lošeg holesterola i time podržava zdravlje srca. Vlakna i masti imaju blagotvorno dejstvo na stomak i ceo sistem za varenje;

5. Bogat je mikroelementima - zbog toga što se kokosove palme uzgajaju na bogatim vulkanskim zemljištima u tropima, koja su prirodno oplođena morskom vodom koja sadrži sve mikroelemente, proizvod sadrži potpunu kombinaciju svih mikroelemenata potrebnih ljudskom telu, tako da je ovaj proizvod u stanju da snabde telo svime što mu je potrebno. Takođe ne sadrži fitinsku kiselinu.;

6. Hipoalergena svojstva – specifične alergije od kojih pate mnogi ljudi su danas prava pošast za ljudsku populaciju. Kokosovo brašno nudi alternativu, zahvaljujući kojoj nema potrebe da se odričete omiljenih deserata i poslastica. Mogu se napraviti od kokosovog brašna.

Za šta se koristi kokosovo brašno

Ova sirovina može u potpunosti da zameni pšenično brašno u receptima sa njim. Gde je najbolje i adekvatno koristiti kokosovo brašno?

- Kao zgušnjivač za supe, variva i šejkove, jer ima odličnu sposobnost upijanja. Za svaku šolju tradicionalnog brašna potrebna je samo četvrtina šolje kokosa;

- Recepti često uključuju dodatni izvor proteina, kao što su jaja u pecivu, na primer, da bi se nadoknadila svojstva vezivanja koja bi gluten inače dozvoljavao, na primer može se dodati laneno seme koje ima takva svojstva i posebno doprinosi zdravlju.

Recept za pripremu kokosovog brašna kod kuće

Recepti sa kokosovim brašnom

Možete napraviti kokosovo brašno kod kuće. Na ovaj način će se kokos u potpunosti iskoristiti bez bacanja.

Kokosovo meso zajedno sa vodom iz oraha stavlja se u blender dok se ne dobije glatka smesa.

Smesa se filtrira kroz gazu i dobro iscedi. Tečnost koja ostaje je kokosovo mleko, koje se može piti.

Suvi deo kokosa se rasipa u pleh na papir za pečenje i suši 4-6 sati u rerni na 50 stepeni, dok se ne dobije konzistencija praha, a to je brašno.

Čuvajte ga u zatvorenom kontejneru na tamnom mestu.

Kulinarski recepti sa kokosovim brašnom

Kolači sa kokosom

Možete da pravite kokosov čizkejk sa ili bez voća, mafine od kokosa bez šećera i bez glutena, sve vrste kokosovih biskvita i kolača, palačinke, barove, kokosove torte, kokos kolače, dijetalne hlebove, kolačiće i pite i sve vrste poslastica sa voćem ili šećerom. Može se koristiti za zgušnjavanje supe ili za pravljenje janije lepe konzistencije.

Kontraindikacije za upotrebu kokosovog brašna

Ovaj proizvod se preporučuje za bilo koji dijetetski obrok. Samo alergija na kokos može izazvati problem. Takva verovatnoća nije velika, ali se može proveriti da bi se isključila alergijska reakcija na proizvod.

A ako ste ljubitelj ukusnih kolača sa kokosom, onda ćete želeti da znate:

- kako očistiti kokosov orah;

- kako se jede kokosov orah;

- kako napraviti kokosovo brašno.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas