Crveno Sočivo

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3394
Crveno sočivo

Ljudske sklonosti prema hrani su se menjale tokom hiljada godina, ali je zaista vredna hrana sačuvana do danas. U većini slučajeva ovi prehrambeni proizvodi su prirodni, oni su i hrana i lek za niz bolesti. Jedan od ovih neprocenjivih prirodnih darova je biljka sočivo. To je jedna od namirnica koja dolazi u različitim varijantama i bojama - žuta, roze, zelena, crvena, pa čak i crna. Nutritivno različite sorte sočiva su veoma slične.

Kod nas je najzastupljenije braon i crveno sočivo, zbog čega je interesovanje usmereno na ove sorte. Iako je crveno sočivo popularnije u arapskom svetu, ono takođe sve više dobija na značaju u ishrani Evrope zbog svojih prednosti, koje je dobro znati.

Mesto sorte crvenog sočiva u istoriji ove kulture

Biljka sočivo raste u okruglim ili ovalnim mahunama sa 1-2 semena unutra. Pripada porodici mahunarki i potiče iz centralnih delova Azije. Ima hiljadugodišnju istoriju, veruje se da je starost kulture više od 8 hiljada godina.

Još u tim dalekim vremenima sočivo je definisano kao vitalno važna kultura zbog visoke hranljive vrednosti koju poseduje i bogatstva hranljivih materija koje sadrži. Ima malo masti, puno proteina, folata, fosfora, vlakana i gvožđa. Lako se kuva i ne zahteva prethodno potapanje, a korisna svojstva ovog useva kao prehrambenog proizvoda prevazilaze svojstva pasulja.

Sočivo je nazvano sirotinjskim mesom zbog svoje pristupačnosti i sadržaja proteina, što ga čini osnovnim proizvodom na vegetarijanskim jelovnicima danas.

Crvena sorta sočiva zauzima centralno mesto među ostalim vrstama u arapskoj kuhinji, iako je već prilično popularna i u Evropi. To je nacionalna hrana u Indiji, Kini, Turskoj i Rusiji. Kada se podvrgne toplotnoj obradi, ova sorta menja boju u zlatno žutu.

Opis crvenog sočiva

Neoljušteno crveno sočivo

Globalno, ova sorta se češće uzgaja od braon sočiva. Sorta je najpre gajena na teritoriji današnje Turske i Sirije. To se dešavalo pre oko 7 hiljada godina. Zbog toga je sorta široko rasprostranjena u orijentalnoj kuhinji. Najčešće je koriste za krem supe od sočiva, paštete i kari od sočiva.

U praksi, ljuspice crvenog sočiva su braon boje. Međutim, pre nego što se ponudi na tržištu, omotač se uklanja. Ovo ostavlja crvenkasta zrna sočiva, koja su prepolovljena. Prilikom kuvanja ova sorta se brzo i lako skuva, što skraćuje vreme kuvanja. Iz tog razloga se od nje prave ćuftice i pire od sočiva, kao i pašteta.

U Indiji pripremaju tradicionalno jelo Daal Tadka sa crvenim sočivom po tradicionalnom indijskom receptu, a u Maroku tokom Ramazana obavezno jelo je harira - supa od crvenog sočiva.

Koristi i nutritivna vrednost crvenog sočiva

Pire od crvenog sočiva

Pošto mu je potrebno manje vremena za kuvanje od braon sočiva, crveno sočivo lakše se obrađuje od strane probavnog sistema, što je jedna od glavnih prednosti ove vrste. Osim toga, snabdeva telo dovoljnom količinom energije zahvaljujući biljnim proteinima koje sadrži.

Ova sorta uspešno reguliše nivo šećera u krvi i stoga je pogodna hrana za dijabetičare. Masti su zanemarljive i može se uključiti u različite dijete za kontrolu težine.

Jedna šolja sočiva dnevno obezbeđuje približno 30% dnevne količine vlakana koja je potrebna telu, što daje osećaj sitosti i pomaže u borbi protiv visokog holesterola.

100 g proizvoda takođe sadrži 6, 7 mg gvožđa. Poznato je da je ženi aktivnog uzrasta potrebno 15 mg dnevno. Dakle, samo jedna posuda supe od sočiva dovoljna je da obezbedi dnevne potrebe za gvožđem. Za obolele od anemije i dojilje dobro je da ga češće unose u jelovnik.

Idealno je za uključivanje u jelovnik beba kada je nivo gvožđa nizak. Može se uključiti u jelovnik nakon 6 meseci starosti, kada se gvožđe u majčinom mleku smanjuje.

Istovremeno, jedna šolja sadrži samo 340 kalorija i 40% potrebnih proteina.

Crveno sočivo sadrži i fosfor, magnezijum i kalijum, važne za metaboličke procese u organizmu.

Crveno sočivo je bogato vitaminima - A, B1 i B2.

Sadrži antioksidante slične onima koji se nalaze u crnom vinu i čaju.

Konzumacija crvenog sočiva smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Ovo je hrana koja ne dozvoljava da se nitrati i toksini akumuliraju u telu.

Hranljiva vrednost u 100 g suvog sočiva je:

Crveno Sočivo

- 358 kalorija;

- 24 grama proteina;

- 2 grama masti;

- 63 grama ugljenih hidrata;

- 11 grama vlakana.

Kontraindikacije pri konzumiranju crvenog sočiva

Ovaj proizvod praktično nema kontraindikacije za konzumaciju, isključujući individualnu netoleranciju. Međutim, ne treba preterivati kako se ne bi izazvala alergijska reakcija, kao i da bi se kod pacijenata sa upotrebom pogoršali simptomi gihta, pošto sočivo sadrži purine. Iako su biljni purini bezopasniji od purina iz mesa i ribe, dobro je da konzumiraju ograničeno sočivo oni koji imaju problema sa ovom supstancom.

Kuvanje crvenog sočiva

Supa od crvenog sočiva

Crveno sočivo je način da obogatite i diversifikujete jelovnik, a pogodno je i za osetljiv stomak.

Dovoljno je 12-15 minuta da se crveno sočivo skuva.

Sa njim možete napraviti salatu, aromatizovanu sokom od limuna ili drugim izvorom vitamina C, kako biste lakše apsorbovali gvožđe koje sadrži.

Izuzetan recept za salatu od sočiva je francuski - Salata od crvenog sočiva, krastavca i avokada.

Umaci i namazi od sočiva su veoma široko korišćeni zbog sposobnosti sorte da se brzo skuva.

Ćuftice od crvenog sočiva su klasika, kao i čorbe i paštete od sočiva.

A za ljubitelje egzotičnijih opcija, tu je recept sa crvenim sočivom i šitake pečurkama.

Naravno, supa od sočiva ostaje simbol kulinarske upotrebe crvenog sočiva, a krem supa u orijentalnom stilu daće dragocenu ideju za još jedan dodatak jelovniku.

Orijentalna krem supa od crvenog sočiva

Potrebni proizvodi:

- 100 g crvenog sočiva

- četvrtina luka

- 1 šargarepa

- 1 čen belog luka

- 5-6 zrna crnog bibera

- 1/2 kašičice kurkume

- 1/3 kašičice đumbira

- 3-4 zrna pimenta

- 3 kašike maslinovog ulja

- 3 kašike soka od limuna

- soli po ukusu

- Voda koja ispunjava lične zahteve konzistencije supe

Način pripreme:

Sočivo se potopi u vodi na samo četvrt sata, a zatim se opere. Kuvajte ga na laganoj vatri četvrt sata. Povrće se kuva odvojeno. Svi sastojci se melju u blenderu dok se ne dobije glatka supa, bez krupnih komada.

Ljubitelji egzotičnog ukusa mogu dodati kokosovo mleko za kuvanje ili meso kokosa.

Dobićete između 3 i 5 porcija, u zavisnosti od količine dodane vode.

Ova supa nije samo prijatna i lagana po ukusu, već je i veoma hranljiva. Sadrži 560 kalorija, 30 g proteina, 40 g masti i 75 g ugljenih hidrata, koje možete podeliti sa porodicom ili društvom. Svaka porcija sočiva puni organizam korisnim materijama i može podržati proces lečenja ili oporavka nakon bolesti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas