bonapeti.rs»Članci»Dijete»Kako da smršamo sa bundevom?

Kako da smršamo sa bundevom?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
2963
Kako da smršamo sa bundevom

Stručnjaci se i dalje spore da li je bundeva voće ili povrće. Bez obzira u koju grupu namirnica je svrstavamo, to je svakako biljka vrednih dijetetskih i nutritivnih kvaliteta. Mali sadržaj masti u njoj, a istovremeno sadrži oko 80% vode, što znači da se po ovom pokazatelju svrstava uz bok krastavcu.

Što se tiče kalorijskog sadržaja, u 100 g ima oko 55 kcal. Semenke bundeve sadrže 40% masti i 30% proteina. Iz tog razloga, bundeva je veoma pogodna za dijete za trajno mršavljenje.

Zbog malo kalorija i puno vlakana, sa stalnim uspehom učestvuje u raznim dijetama.

Sa dodatkom bundeve, telo dobija i podršku za metabolizam, usporavanje starenja ćelija, čišćenje toksina iz organizma i zaustavljanje procesa nagomilavanja masnog tkiva.

Bundevino ulje pozitivno utiče na rad crevnog trakta i unutrašnjih organa. Prisustvo cinka u bundevi je više nego u svim ostalim vrstama povrća. Korist za jetru se izražava u pravilnom uklanjanju žučnog soka, a ima i diuretički efekat. Sve ovo olakšava rad tela tokom dijeta za mršavljenje.

Kada sprovodite dijetu sa bundevom, dobro je znati da hrana ne bi trebalo da prelazi 1500 kcal dnevno. Tako se za 3 nedelje može izgubiti do 8 kilograma, ako se poštuje vreme obroka.

Kako smršati uz bundevu

Bundeva

Doručak od bundeve

Doručak se može sastojati od salate od bundeve sa limunovim sokom ili pireom od bundeve. U salatu se može dodati ananas ili šargarepa. Čaj je pogodan za piće.

Ručak od bundeve

Za ručak su pogodni jelovnici sa supama od bundeve sa krutonima ili blanširana ili dinstana bundeva, a za one koji vole ukus bundeve opcija je i kaša od bundeve. Jelovnik se može upotpuniti supom od povrća, koja uključuje bundevu.

Večera od bundeve

Bundeva za večeru može da se posluži kao ragu od bundeve, pečena bundeva, uz ostalo pečeno voće - jabuke, suve šljive i drugo. Mogu se napraviti i palačinke od bundeve.

Mogućnosti za pripremu bundeve su mnoge i svako može da pronađe svoje recepte kada odlučite da smršate sa bundevom.

Mršavljenje sa bundevom

Trajanje dijeta sa bundevom je 3 nedelje, a nakon završetka dijete ne treba odmah prelaziti na visoko kaloričnu ishranu. Za početak, mlečni proizvodi i povrće i voće će uspešno zameniti bundevu.

Pogledajte sve o bundevi od A do Š kao i šta kuvati sa bundevom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest