Konopljino Brašno

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3965
konopljino brašno

Prema rečima stručnjaka, konoplja je prva biljka koju je čovek zasadio pre više od 10 hiljada godina u Kini. Lekovita svojstva biljke poznata su hiljadama godina. Plinije i nekoliko drugih autora u staroj Grčkoj govore o njenoj sposobnosti da uguši bol. Najveće imperije osporavale su prevlast na tržištu konoplje.

Konoplja se koristila za izradu odeće, papira, čak i oružja. Bila je moćan usev za farmaceutske proizvode i mnoge druge grane industrije. Između ostalog, od nje se proizvodi i brašno. Ne može se reći da je konopljino brašno proizvod široke potrošnje, ali je ipak poznato milenijumima i koristi se i danas. Stoga su informacije o njemu korisne.

Istorija brašna od konoplje

Ovaj proizvod je poznat hiljadama godina i najčešće se koristi u Kini i Indiji. Takođe se pojavio u Rusiji u drevnim vremenima. Teško je reći koja je prva namena brašna od kanabisa - za hranu ili kao lekoviti prah. Poznato je samo da su ga ruski seljaci koristili kao prehrambeni proizvod - brašno i maslac.

U ishrani, ovaj proizvod je igrao važnu ulogu u prošlosti. U kineskim selima, stanovnici su konopljino brašno svakodnevno konzumirali stotinama godina. Iako nisu imali savremena znanja o ishrani, cenili su pozitivne efekte konoplje i njenih proizvoda. Ovo je takođe jedan od razloga dugovečnosti mnogih od ovih ljudi.

Dobijanje brašna od konoplje

Konopljino brašno se proizvodi od neoljuštenog semena konoplje. Pažljivo se melje kako ne bi izgubilo svoje vredne nutritivne osobine. Ima smisla da kada se konzumira celo seme konoplje, telo troši mnogo više energije i radi mnogo više posla da svari sve hranljive komponente. Konopljino brašno je predlog koji telu štedi vreme i trud u ovom poslu.

Hemijski sastav konopljinog brašna

Ispostavlja se da brašno iz ove kulture ima bogat nutritivni sastav. Sadrži:

- aminokiseline, omega-3 i omega-6 masne kiseline;

- masti;

- proteini;

- Ugljeni hidrati;

- vlakna;

- pektini;

koristi od konopljinog brašna
Fotografija: sweetlouise / pixabay.com

- karotenoidi;

- vitamini - C, D, K i grupa B, posebno vitamin E;

- fitin;

- kalcijum;

- fosfor;

- mangan;

- sumpor;

- gvožđe;

- hlor;

- magnezijum;

- vlakno.

Ovaj sastav čini brašno od konoplje pogodnim ne samo za ishranu, već i za medicinske svrhe. Proizvod je hipoalergen. Skoro niko nije alergičan na njega. To je odličan izbor za one sa netolerancijom na hranu, kao što su osobe koje pate od celijakije. U brašnu nema glutena i stoga je alternativa za osobe sa netolerancijom na gluten.

Korisna svojstva konopljinog brašna

Pošto je zasićeno vitaminima i mikro elementima, konopljino brašno ima blagotvorno dejstvo na zdravlje ljudi.

- komplikuje razvoj dijabetesa normalizacijom nivoa šećera u krvi;

- ubrzava metaboličke procese;

- promoviše pokretljivost crevnog trakta, čisti telo od toksina;

- obnavlja crevnu mikrofloru, ublažava zaprtje;

- obavija crevnu sluzokožu i štiti je od parazita;

- eliminiše nakupine u žučnoj kesi koje je začepljuju;

- čisti krvne sudove i jača njihove zidove;

- stvara ravnotežu u kiseloj sredini želuca;

- sprečava razvoj kardiovaskularnih bolesti;

- povećava nivo hemoglobina u krvi;

- smanjuje prekomernu težinu;

- ublažava infekcije respiratornog trakta;

- povećava prag fizičke izdržljivosti;

- podržava zarastanje rana;

- povećava laktaciju kod dojilja ako se doda mleku ili čaju;

- korisno je za zdravlje muškaraca, jer ima pozitivan efekat na sistem izlučivanja, pomaže prostatu;

- jača opšti imunitet organizma.

Poseban utisak u njemu čini prisustvo svih osam esencijalnih aminokiselina. To znači da je odličan izvor biljnih proteina, što ga čini pogodnim za vegetarijansku i vegansku ishranu. Osim toga, ove supstance su izuzetno važne za dobrobit organizma – za srce, krvotok, mozak i za sve organe i sisteme zbog svoje antioksidativne moći.

Negativan efekat konopljinog brašna

Brašno od konoplje nema negativno dejstvo na zdravlje ljudi. Međutim, nije dobra ideja da ga koristite kao glavni sastojak u kulinarskim jelima. Pokazuje se kao kontraindikovan proizvod u sledećim slučajevima:

- individualna netolerancija na proizvod;

upotreba konopljinog brašna

- sa holecistitisom.

Uslov za upotrebu brašna od konoplje je striktno poštovanje dozvoljene norme. Ne bi trebalo da prelazi 30 grama. Može se uključiti kao biološki aditiv u supe, priloge, slatkiše i mlečne proizvode.

Upotreba konopljinog brašna

U kuvanju

Kao dodatak hrani, konopljino brašno ne menja ukus glavnog jela, niti može dodati dašak ljutine. Može biti dobar dodatni izvor vitamina i drugih hranljivih materija.

Samo po sebi ima blag, orašasti ukus, što ga čini savršenim za kuvanje i pečenje. Svi recepti sa brašnom mogu se obogatiti dodatnim dodatkom konopljinog brašna. Ima svojstva vezivanja zbog visokog sadržaja masti u proizvodu. Može da zameni 10 do 20 odsto glavnog brašna. Pečeni proizvodi na ovaj način dobijaju više proteina i vlakana.

Ne koristi se potpuna zamena konopljinim brašnom, jer je njegov ukus preintenzivan. Međutim, ukus orašastih plodova je posebno pogodan za neka jela. Koristi se za hranu od pica do kiflica. Umesto proteinskog praha, nekoliko kašika konopljinog brašna može se dodati u bazu da bi se poboljšala konzistencija testa ili da se koristiti za zgušnjavanje supa i sosova. Manje je kalorično od ostalih vrsta brašna.

Evo nekoliko saveta za korišćenje konopljinog brašna:

- Kombinujte brašno od konoplje sa brašnom od pšenice ako želite da smršate. Njegova visoka koncentracija ugljenih hidrata deluje tako da vas lako i dugo zasićuje. Posebno je pogodno za dijabetičare sa prekomernom težinom i one koji se fokusiraju na zdravu ishranu.

- Svaki kolač od konopljinog brašna treba pšenično brašno u svom sastavu. Optimalan odnos je 30 odsto konopljinog brašna prema 70 odsto pšeničnog. Ako se poveća doza konopljinog brašna, kolači će se raspasti.

- Ako se stavi u smuti, daje mu poželjnu konzistenciju i dodaje više hranljivih sastojaka zdravom napitku.

- Pogodni recepti za njegovu upotrebu su i u hlebovima i mafinima, slanim pitama i keksu, pudinzima i drugim proizvodima od testa, za pravljenje domaće testenine.

U kozmetici

Brašno od konoplje ima glavnu ulogu kao sredstvo za lečenje i poboljšanje boje kože. To je jeftin metod nege sa veoma efikasnim rezultatima. Koristi se kao maska za izbeljivanje lica, kao piling za čišćenje kože lica i vraćanje zdravog i živog izgleda kože.

Pre upotrebe brašna od konoplje kožu treba očistiti tonikom ili losionom. Zatim se konopljino brašno nanese u dozi od 1 kašike, pomeša se sa 1 kašičicom sode i ostavi 1-2 minuta, a za to vreme se utrlja po licu. Isperite toplom vodom.

Ovom maskom koža se snabdeva vitaminom E i antioksidansima iz konopljinog brašna i dobija mat glatku boju, zaglađuju bore na licu i ublažava akne.

Takođe saznajte o prednostima ulja od konoplje i mleka od konoplje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji