Hipoalergene Kaše

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1951
Hipoalergene kaše

Sigurno ste već čuli da su alergije pošast našeg vremena. Zbog lošeg kvaliteta namirnica koje konzumiramo, prljavog vazduha koji uvlače naša pluća, kao i niza drugih razloga, danas je pravi bum alergija među decom – ne samo respiratornih, već i prehrambenih.

Alergija je zapravo reakcija našeg imunog sistema, koja nastaje jer zaštitne ćelije ljudskog tela pogrešno identifikuju supstance koje ulaze u naš sistem za varenje kao opasne, i sasvim logično – počinju da se bore protiv njih.

Svaka osoba može imati alergiju na hranu samo na jedan proizvod ili na nekoliko proizvoda, a njihova alergija se može iznenada „otključati“. Najčešće se alergije na hranu javljaju nakon konzumiranja jaja, mlečnih proizvoda, soje, ribe i morskih plodova, hrane koja sadrži gluten, kao i orašastih plodova. Ali postoje i neki proizvodi koji na prvi pogled izgledaju potpuno bezbedni, kao što su celer, senf i lupin, na primer, koji takođe mogu izazvati alergijsku reakciju.

Kada ste već svesni da vaše dete ima intoleranciju na određeni prehrambeni proizvod, trebalo bi ozbiljnije da razmislite o njegovom dnevnom jelovniku. Za najmanje se preporučuje da se insistira na kašicama, ali u obzir dolaze samo one koje se mogu nazvati hipoalergenima. Bacićemo vam neke ideje, a vi pustite mašti na volju.

Najkorisnije hipoalergene kašice

Kaša od griza

Hipoalergene Kaše
Fotografija: Iliana Parvanova

To je posebna kaša koja se lako pravi, ali je važno da je napravite sa mlekom bez glutena. Mleko provri, dodajte griz i neprestano mešajte dok se kaša ne zgusne. Po želji u griz kašu možete dodati i prstohvat smeđeg šećera.

Kaša od heljde

Dobra stvar kod kaše od heljde je što možete da je napravite prethodnu noć tako što ćete je preliti ključalom vodom (nakon čišćenja i pranja) i pokriti krpom. Do jutra će biti dovoljno nabubrela i možete joj dodati mleko bez glutena.

Kaša od bundeve

Hipoalergene Kaše

Bundeva spada u prve namirnice koje se nalaze u jelovniku dece. Dovoljno je samo oljuštiti, iseći na komade i staviti da se kuva. Kada je gotovo, ocedite je i napravite pire. Ako vam se čini suviše retka ili želite da bude hranljivija, možete dodati mleveno brašno bez glutena dok je još vruća kaša od bundeve i kada omekša, onda napravite pire.

Kaša od tikvica sa krompirom

Tikvice i krompir su povrće na koje mališani ne pokazuju alergije. Oljuštite tikvice i uklonite semenke ako su velike. Isecite ih na kockice i stavite zajedno sa oljuštenim kockicama krompira da se kuvaju. Kada su gotovi, ocedite smesu i izgnječite ili blendirajte u pire. Pogodan za ovu kašu sa krompirom, kao i bezopasan za decu, je mirođija i/ili peršun.

Mesna kaša od zeca ili ćuretine

Hipoalergene kaše sa mesom

Ako je vaše dete već počelo da konzumira mesne prerađevine, onda se kladite na zeca ili ćuretinu, jer to nije masno meso. Skuvajte ih u vodi i dodajte šargarepu, luk i krompir, može i grašak. Kada je sve gotovo, ocedite veći deo čorbe i napravite pire. Pred kraj kuvanja možete dodati i sitno seckani peršun, ali ne i celer. Kao što smo rekli, izaziva alergije.

Pogledajte i šta su hipoalergene supe i pravila hipoalergene ishrane.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest