Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje čajeve možemo piti za vreme trudnoće?

Koje čajeve možemo piti za vreme trudnoće?

čaj od malina u trudnoći

Čaj je jedan od najpopularnijih napitaka u svetu - takođe, mnoge žene nastavljaju da ga piju za vreme trudnoće. Crni, zeleni, beli, čaj matcha i oolong se proizvode od listova biljke Camellia sinensis. Oni sadrže kofein - prirodni stimulans koji treba da bude ograničen za vreme trudnoće. Ako unos kofeina premaši 300 g, to može biti opasno za bebu.

Kofein se može lako preneti kroz placentu i jetru vaše bebe i ona će imati teškoće da ga razgradi. Zato su bebe sklone da dobijaju neželjene efekte od količine kofeina koje se inače ne bi smatrale opasnim za odrasle.

Ograničavajte kofein od 100 do 200 mg na dan i uživajte u ovim čajevima u umerenim količinama. Uprskos što su sigurnu, žene mogu da ograniče dnevni unos za vreme trudnoće.

- šolja (240 ml) čaj matcha: 60-80 mg kofeina;

- šolja oolong čaja: 28-58 mg;

- šolja crnog čaja: 47-53 mg;

- beli čaj: 25-50 mg;

- zeleni čaj: 29-49 mg.

Biljni čajevi se prave od sušenog voća, cveća, začina ili biljaka i ne sadrže kofein. Uprkos tome, oni mogu sadržati neka druga neželjena jedinjenja (da budu zagađeni), mogu dovesti do rizika i neželjenih efekata. Zato za vreme trudnoće kupujte samo sigurne marke.

koji čaj može da se pije u trudnoći

Prema nekoliko istraživanja, biljni čajevi sadrže sledeće sastojke koji mogu biti sigurni za konzumiranje tokom trudnoće:

Čaj od maline. Smatra se sigurnim i smatra se da pomaže da se pripremi materica za rađanje.

Menta. Ovaj čaj se smatra sigurnim i često se koristi za ublažavanje gasova, mučnine, bolova u stomaku ili kiseline.

Đumbir - jedna od najistraživanijih biljnih lekova za vreme trudnoće i smatra se za verovatno sigurnu. Istraživanja pokazuju da smanjuje gađenje i povraćanje, ali kada se konzumira u prahu, ne treba da prelazi 1 g nadan.

Čaj od matičnjaka. Smatra se da je verovatno siguran i često se koristi za olakšavanje brige, nadraženosti i nesanice.

ipak menta i listovi nane imaju potrebnu za više istraživanja da bi se smatrali potpuno sigurnim za vreme trudnoće.

Izbegavajte pijenje čaja od drugih biljaka (kao što je piskavica, žalfija, mirođija, sladić, majčina dušica, vrbena, kamilica u velikim količinama, tamjan, bosvelija, srdačica).

Konsultujte se sa vašim lekarom za svako pitanje koje imate što se tiče sigurnosti raznih pića i hrane tokom vaše trudnoće.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest