Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Začini za božićne kolače

Začini za božićne kolače

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
191
Začini za božićne kolače

Kako se približavaju božićni i novogodišnji praznici, vazduhom uvek počinje da se širi miris cimeta. Dodaje se kako u tradicionalne Božićne poslastice i Božićne kolače, tako i u aromatično kuvano vino, bez kojeg se ne možemo zagrejati zimi.

Da, nema ništa lepše od mirisa cimeta, ali da li je to jedini začin potreban za pravljenje božićnih kolačića? Ne, možda je kralj božićnih začina, ali to ne znači da mu ne možete dodati i druge ukuse. Čak je skoro obavezno.

Kada odlučite da zasučete rukave i počnete da pravite božićne kolače, pored proizvoda kao što su cimet, jaja, šećer, brašno i maslac, biće vam potrebni i drugi dodaci. Na primer, ne možete da napravite svoj omiljeni božićni medenjak bez meda, ili kolače sa ukusom đumbira bez đumbira.

U stvari, recepti za božićne kolače su bezbrojni i mogu se kretati od pomenutih medenjaka do kolačića ili kolačića od testa sa maslacem. Vrlo često se ispostavi da kada odaberete određeni recept, shvatite da vam nedostaje veliki deo božićnih začina koji su mu potrebni. Većina nas brzo izgubi interesovanje jer zimsko vreme nije baš prijatno vreme za kupovinu, čak ni u najbližoj prodavnici u komšiluku.

Božićni začini

Zato ćemo vam ovde pokazati najpopularnije začine za božićne kolače, koje bi trebalo da imate pri ruci pre nego što počnete da birate recepte. Pored toga, veoma je prikladno da napravite sopstvenu božićnu mešavinu u kojoj ćete pomešati sve zimske arome i koristiti ih za razne božićne slatkiše. Pripremljena mešavina može dugo da se čuva ako je dobro upakovana i poslužiće vam i sledećeg Božića.

Pored cimeta, tipični božićni začini uključuju karanfilić, piment, đumbir, zvezdasti anis, kardamom, muskatni oraščić i korijander. Dobro je imati ih sve pri ruci kada je vreme da se pozabavite božićnim slatkišima. Na taj način ćete se uvek osećati spremni i moći ćete da imate potpunu slobodu delovanja.

Kao što smo ranije rekli, možete napraviti i sopstvenu božićnu mešavinu začina. Pored već pomenutih začina, možete dodati i beli biber ili zvezdasti anis zameniti komoračem (semenkama). Dodajte nove ukuse ako vam se sviđaju ili ispustite neke ako vam se ne sviđaju. Ali pošto govorimo o mešavini, dobro je da se sastoji od najmanje 5-6 ukusa, a naravno ne zaboravite na cimet.

Nakon što ste odabrali željene božićne začine, važno je imati na umu da treba da budu u celom obliku i tek onda mleveni mlinom za kafu. Jedini izuzetak je muškatni oraščić, koji treba fino narendati. Kada pripremite božićnu mešavinu, jednostavno je sipajte u staklenu teglu za dobro skladištenje i koristite je kao dodatak za bilo koje božićne medenjake, mafine, kolače od đumbira itd.

Božićni kolači

Podsetićemo vas i da mnogi recepti za božićne kolače u svom sastavu uključuju sušene kore narandže, limuna ili mandarine, koje takođe možete napraviti unapred i sami. Kupujte samo organsko citrusno voće koje je već dostupno u prodavnicama. Neka Božić bude ne samo ukusan, već i zdrav! Neka je blagoslovena vaša božićna trpeza!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest