bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto bi češće trebalo da jedete celer?

Zašto bi češće trebalo da jedete celer?

Vyara KostadinovaVyara Kostadinova
Početnik
261

Sadržaj:

Celer

Možda ste videli reklamu za musli u kojoj mlada i nasmejana devojka opušteno grize stabljiku celera? Ovo nije samo rekvizit da se naglasi poruka o ishrani, već i mala krađa slave nadaleko poznatog bledozelenog povrća.

Sigurno se pitate šta se zapravo krije iza imena popularne biljke? Odgovor je jednostavan. U prevodu sa engleskog celer znači samo jedno: celer. U medicinskim analima 9. veka zabeležen je kao lek - mnogo pre nego što je bio omiljen kao hrana. Tokom srednjeg veka, postao je povrće opšte dostupno širom Evrope, a Amerikanci su upoznali njegov hrskavi šarm tek 1900. godine.

U zavisnosti od kulinarske kulture, različiti narodi više vole da uzgajaju određenu sortu celera. U Bugarskoj je poznat celer u glavicama i lisnati celer, a u Evropi i SAD - sa izraženim stabljikama, ili seleri! Biljka je deo porodice umbelliferae zajedno sa paškanatom, mirođijom, komoračem, peršunom i selenom.

Pošto je povrće sa visokim sadržajem vode, celeru je potrebno plodno tlo bogato vlagom. Ovo može objasniti zašto se njegovo poreklo može pratiti od Švedske do Alžira, Egipta i Indije. Na velikom području u Pendžabu akcenat je stavljen isključivo na proizvodnju semena celera za izvoz u Evropu, gde se koristi kao začin.

Seme celera

Paskal je aromatična sorta celera sa debelim i mesnatim stabljikama, dostiže 50-60 cm i najčešće se uzgaja u Sjedinjenim Državama.

Što se tiče njegovih kulinarskih koristi, njegov ukus se ističe u kombinaciji sa mnogim drugim proizvodima. Celer je odličan dodatak tunjevini ili salati od jaja. Serviran na tanko isečene komade sa krompirom i prelivom od majoneza, ili umešan u energetsku salatu od povrća sa šargarepom, paprikom i lukom, može da vas zauvek očara.

Hrskavo povrće dobro se slaže sa terijaki sosom, narandžastim ili krem sosom. Svaka gozba u kojoj je dinstano meso sa celerom takođe postaje neuporedivo ukusnija, a supa od povrća sa sitno iseckanim stabljikama postaje neodoljiv i topao podsetnik na bakina jela obilno začinjena celerom.

Međutim, kada se celer prokuva ili blanšira (potopi u ključalu vodu), više od trećine njegovih hranljivih materija može da se izgubi. Da biste ih sačuvali što je više moguće, kuvanje na pari je najbolji način kuvanja. Istraživanja pokazuju da kuvan na ovaj način do 10 minuta, celer zadržava 83 do 99 odsto svojih poznatih antioksidativnih svojstava. Možete ga čuvati u frižideru pet do sedam dana, ali pošto povrće ima tendenciju da upija mirise drugih namirnica, umotajte ga u plastičnu foliju za sveže skladištenje.

Sastav celera

Celer glavice

U slučaju da ne možete da se setite, da kažemo: nutritivni profil celera ima izuzetno malo kalorija — samo 16 u jednoj kašičici seckanog povrća. To je jedan od razloga zašto je toliko popularan kod onih koji su na dijeti. U isto vreme, celer se sastoji od mnogih balastnih supstanci koje brže pomeraju hranu kroz digestivni trakt i stoga pomažu u smanjenju rizika od raka debelog creva.

Zanimljivost ovog povrća je koliko i različitih vitamina i minerala nudi. Samo jedna šolja seckanog celera može da obezbedi deset odsto naših dnevnih potreba za vitaminom A i folnom kiselinom, 8% kalijuma i 5% mangana, bakra, fosfora, magnezijuma i kalcijuma. Celer takođe sadrži vitamin C, pantotensku kiselinu, vitamin B6, niacin i riboflavin, kao i puno vitamina K.

Celer je bogat izvor flavonoida kao što su zeaksantin, lutein i beta-karoten, za koje su brojne studije pokazale da se bore protiv upala, štite od kardiovaskularnih bolesti, poboljšavaju funkciju imunog sistema, potiskuju rast abnormalnih ćelija raka i izuzetno su korisni u kombinacija za zdravlje očiju.

Prema studiji iz 2010. sa Univerziteta Ilinois, gubitak pamćenja i upala u mozgu mogu se zaustaviti dodavanjem celera u ishranu. Luteolin, vredna hranljiva materija u celeru, testirana je na dvogodišnjim miševima. S druge strane, posmatrani su i mali miševi starosti od tri do šest meseci koji nisu konzumirali luteolin. Rezultati su pokazali da su starije životinje obavljale kognitivne zadatke testirajući svoje pamćenje čak i bolje od svojih mlađih kolega.

Apigenin - bioflavonoid, koji se nalazi u celeru i peršunu, takođe je iznenadio naučnike svojim dobrim rezultatima u suzbijanju razvoja ćelija raka dojke.

Vekovima Ajurveda koristi stabljike i semenke celera za lečenje prehlade i gripa, probavnih smetnji, artritisa i problema sa jetrom i slezinom. Danas se celer smatra odličnim diuretikom. Bogat je elektrolitima i deluje rashlađujuće na telo, što je povezano i sa njegovom sposobnošću da se bori protiv upale. Na celer se može osloniti i za smanjenje oksidativnog stresa na srcu i čišćenje digestivnog sistema.

Za više koristi, možete pogledati naše predloge za:

- salate sa celerom;

- predjela sa celerom.

- čorbe sa celerom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest