Bonapeti.rs»Članci»Začini»Karanfilić

Karanfilić

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Karanfilić

Začin karanfilić potiče od neotvorenih pupoljaka ruže zimzelenog karanfilića Sizigium aromaticum. Pupoljci se čupaju ručno dok su još ružičasti i suše dok ne dobiju braonkastu boju. Podsećaju na tanke, dugačke nokte, pa otuda njihov engleski naziv karanfilić, izveden od latinske reči clavus (nokat). Njihovo naučno ime je Eugenia cariophillus.

Kao i drugi začini, karanfilić je dostupan tokom cele godine. Cenjen je zbog jedinstveno toplog, slatkog i aromatičnog ukusa koji dodaje đumbirovom hlebu, supi od graška, čorbi od pasulja, a zašto ne pečenom pasulju ili čiliju.

Iako karanfilić ima tvrdu spoljašnjost, njihova unutrašnjost sadrži masnu komponentu koja je neophodna za njihov profil ishrane i ukusa. Začin karanfilića podseća na male karanfile dužine 1 centimetar.

Istorija karanfilića

Karanfilić je poznat kao začin prefinjenog ukusa od pamtiveka. Karanfilić je poreklom sa Molučkih ostrva, poznatih kao Ostrva začina u Indiji. U Aziji se konzumira od pre više od 2000 godina. Zahvaljujući njegovom slatkom i aromatičnom ukusu, kineski dvorjani su koristili karanfilić da osveže dah kada su morali da se obrate caru. Oko 4. veka arapski trgovci su doneli karanfilić u Evropu, gde je, međutim, postao poznat tek u srednjem veku.

Iako se dugo karanfilić uzgajao gotovo isključivo u Indoneziji, danas je vodeći proizvođač Zanzibar u istočnoj Africi. Osim u ova dva regiona, karanfilić se u komercijalnim količinama uzgaja i u Zapadnoj Indiji, Šri Lanki, Madagaskaru i Brazilu.

Karanfilić zrna

Sastav karanfilića

Kanfilić takođe sadrži razne flavonoide koji takođe doprinose njegovim antiinflamatornim svojstvima. Kao i oni njegovi saradnici, jedinstveni fitonutrijenti karanfilića su praćeni neverovatnom raznolikošću tradicionalnih hranljivih materija. Ova biljka je odličan izvor mangana, dijetetskih vlakana, vitamina C, vitamina A, poznatih količina vitamina K i omega-3 masnih kiselina, kao i kalcijuma i magnezijuma.

Izbor i čuvanje karanfilića

• Kad god je moguće kupujte cele karanfiliće, a ne prah, jer kada se zgnječi, brže gubi aromu;

• Kada se lagano pritisne vrhom nokta, klinčić će osloboditi malu količinu svog ulja;

• Drugi način da prepoznate dobar karanfilić je da ga stavite u vodu – ako stoji vertikalno, znači da je kvalitetan, a ako tone ili leži horizontalno – nije;

• Ako možete, izaberite organski uzgojeni karanfilić;

• Karanfilić treba čuvati u dobro zatvorenoj staklenoj posudi;

• Dobar karanfilić se savija, čak i kada je osušen. Ako ga pritisnete na papir, trebalo bi da ostavi mastan trag.

Karanfilić u kašici

Kuvanje sa karanfilićem

• Uvek pazite koju količinu karanfilića stavljate u jelo, jer je njegova aroma prilično jaka;

• Ako želite da sameljete karanfilić u brašno, koristite mlin za kafu;

• Karanfilić je dobar začin za supe, čorbe ili peciva;

• Dodavanje karanfilića i kari praha prženom luku, belom luku i tofuu naučiće jelo sa indijskim dodirom;

• Možete začiniti svoje voće kompote ovim začinom i postići izuzetno dobar rezultat;

• Ako imate priliku da razbijete karanfilić, stavite kapice u slatkiše, a štapić u jela od mesa i marinade.

Kanfilić je omiljeni začin u mnogim zemljama širom sveta. U zavisnosti od toga na kojoj geografskoj širini se koriste karanfilići, oni se koriste za aromatiziranje ribe na žaru, živine i drugog mesa. Uključuje se u turšije i u neke tople napitke /kuvano vino na primer/.

Karanfilić je prisutan u čuvenom Vorčester sosu. Evropljani ga koriste za aromatiziranje jela sa suvim voćem, jako začinjenim slatkišima, a u nekim slučajevima - crvenim mesom i divljači.

Začin karanfilić

Koristi od karanfilića

Eugenol, glavna komponenta u ulju karanfilića, deluje kao antiinflamatorna supstanca. U studijama na životinjama, dodavanje koncentrata karanfilića već antiinflamatornoj ishrani daje značajne prednosti, u nekim slučajevima smanjuje upalu za dodatnih 15-30%.

Karanfilić efikasno smanjuje nivo gvožđa. Naučnici veruju da karanfilić pomaže u poboljšanju kvaliteta i ukusa raznih jela i predjela, a takođe pozitivno utiče na zdravlje.

Karanfilić ima svojstvo da jača imuni sistem jer povećava broj belih krvnih zrnaca, koja se zauzvrat bore protiv infekcija i patogena koji nas okružuju. To je takođe zbog visokog sadržaja vitamina C, koji je snažan antioksidans.

Često se karanfilić koristi kao pomoć za varenje jer povećava količinu enzima u telu. Takođe smanjuje mučninu kod raznih stomačnih oboljenja. Osim toga, aromatični začin je izuzetno bogat vlaknima koja blagotvorno utiču na procese u želucu. Najbolje je dočarati medom za još bolju akciju.

Karanfilić je poznat i po svojoj sposobnosti da smanji zubobolju, zbog svojih dobrih analgetičkih i antiseptičkih svojstava. Naravno, ovo je samo privremeno rešenje, ali dok ne budete mogli da odete kod zubara, možete staviti karanfilić na bolni zub.

Začin je takođe veoma koristan za zdravlje kostiju i zglobove. To je zbog sastojaka u njemu koji povećavaju gustinu kostiju i čak učestvuju u stvaranju novog koštanog tkiva. Oni takođe pomažu u transportu neophodnih materijala do kostiju.

Antibakterijska svojstva karanfilića pomažu u uklanjanju štetnih bakterija kao što je stafilokoka. Takođe podržava zdravlje jetre, jer pomaže bržem procesuiranju lekova koji se uzimaju.

Karanfilić je veoma bogat polifenolima – vrednim antioksidansima koji snižavaju holesterol i visok pritisak, povećavaju fleksibilnost arterija i produžavaju život.

Čaj od karanfilića ima svojstvo da leči tzv putničku dijareju, koja se pojavljuje kod mnogih ljudi tokom putovanja. Reguliše želudačne enzime i ubrzava oporavak. Njegova antifungalna svojstva čiste gastrointestinalni trakt. Nakon samo nekoliko uzimanja, stanje osobe se poboljšava.

Karanfilić u kutiji

Štete od karanfilića

Iako je široko korišćen začin sa dobrim kulinarskim i zdravstvenim prednostima, karanfilić ima i tamnu stranu koju biste trebali uzeti u obzir. Veruje se da prekomerna konzumacija začina može povećati rizik od krvarenja. Neki od sastojaka karanfilića potiskuju stvaranje krvi, a to smanjuje sposobnost zgrušavanja krvi – to znači da ćete, ako dobijete ranu, obilnije krvariti. Začin je još opasniji za osobe sa hroničnim oboljenjima poput hemofilije, kao i za one koji uzimaju antikoagulanse.

Ljudi sa niskim šećerom u krvi takođe treba da budu pažljivi sa unosom karanfilića. Pokazalo se da može da smanji količinu glukoze u našoj krvi, što može biti izuzetno štetno za osobe sa hipoglikemijom. Stoga, pokušajte da pažljivo pratite nivo šećera u krvi i u skladu sa tim uklonite karanfilić iz svoje ishrane ako imate bilo kakve nedoumice ili neželjene efekte.

Kanfilić u velikim dozama može biti veoma otrovan za telo. Ako se nepravilno čuva ili uzima u većim količinama, mogu se pojaviti simptomi kao što su upaljeno grlo, kratak dah, mučnina i povraćanje, neravnoteža telesnih tečnosti.

Među najčešćim neželjenim efektima karanfilića je alergija. Najčešće se simptomi izražavaju u osipu, otoku, urtikariji. Moguće je da se sluzokože u organizmu upali od prevelike količine karanfilića, može izazvati zapaljenje usana i usne duplje.

Karanfilić se takođe ne preporučuje maloj deci i trudnicama. Iako ima niz korisnih svojstava, njegove nuspojave su opasne za ove dve rizične grupe, koje su zbog delikatnog stanja previše ranjive – decu, koja još nisu dovoljno ojačala imuni sistem, i trudnice koje su podvrgnute niz promena u telu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas