bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Karanfilić u hrani smanjuje stres

Karanfilić u hrani smanjuje stres

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1453
Eterično ulje karanfilića

Aromaterapija je odličan način za lečenje stresa. Postoje određeni mirisi koji mogu pomoći pri povećanju napetosti – najčešće se preporučuju đumbir, lavanda, limun, nana, majčina dušica, cimet, bosiljak, eukaliptus, karanfilić itd.

Aromatična ulja se mogu koristiti i kao aditiv u losionima, za masaže - na ovaj način se takođe možete osloboditi stresa ako se koristi pravo ulje.

Ako želite da se opustite i izbacite stres, koristite đumbir. Aromatični začin će vam pomoći da "sperete" napetost - stimulisaće cirkulaciju krvi u telu, pomoći mišićima da se opuste, toniziraće telo.

Morate napuniti kadu i dodati joj 1/3 šolje đumbira kao i soda bikarbonu. Zatim se uronite u vodu oko četvrt sata.

Za ublažavanje stresa možete koristiti vanilu i cimet - arome ovih začina stvaraju osećaj udobnosti, doma, topline, prijatnosti. Na kraju, ali ne i najmanje važno, oni takođe poboljšavaju raspoloženje.

Za anti-stres terapiju možete se osloniti i na majčinu dušicu, bosiljak i anis. Karanfilić je još jedan začin koji možete uspešno koristiti za ublažavanje stresa. Pošto je veoma aromatičan, budite oprezni kada ga koristite u kuvanju.

Karanfilić

Možete napraviti napitak od listova bosiljka, nane i karanfilića. Stavite neke od ovih aroma u prethodno prokuvanu vodu na šporetu. Zatim možete piti ovaj napitak kao čaj - dodajte med, limun po svom ukusu.

Dodat u hranu, karanfilić stimuliše varenje i metabolizam. Naime, začin se veoma često koristi i u narodnoj medicini – pomaže kod zubobolje, kašlja, smetnji u varenju, sprečava infekcije, otklanja gasove u želucu.

Prema studijama, karanfilić čak može da izleči gljivice na stopalima. Začin sadrži omega-3 i 6 masne kiseline, vitamin C, veliku količinu mangana. Posebno vredna supstanca karanfilića je eugenol – daje slatku aromu karanfilića, ima antiseptički i anestetički efekat.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest