bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Šta je galaktoza i gde se nalazi

Šta je galaktoza i gde se nalazi

Anika VoitAnika Voit
Šef kuhinje
101960
Šta je galaktoza i gde se nalazi

Galaktoza je jedan od glavnih izvora energije za telo. To je običan mlečni šećer. Neophodan je za puno funkcionisanje našeg organizma, a koristi se i u medicini i mikrobiologiji.

Galaktoza je monosaharid koji se vrlo često javlja u prirodi. Po sastavu je sličan glukozi, samo se malo razlikuje od nje po svojoj atomskoj strukturi.

Galaktoza se nalazi u nekim mikroorganizmima, u skoro svim proizvodima biljnog i životinjskog porekla. Njegov najveći sadržaj nalazi se u laktozi.

Postoje dve vrste galaktoze: L i D.

Prvi, u obliku frakcije polisaharida, pronađen je u crvenim algama.

Drugi je mnogo češći, može se naći u mnogim organizmima kao deo različitih supstanci - glikozidi, oligosaharidi, u nizu polisaharida bakterijske i biljne prirode, pektinskih supstanci, guma. Pošto oksidira, galaktoza stvara galakturonsku i galaktonsku kiselinu.

Galaktoza se koristi u medicini, kao kontrastno sredstvo za ultrazvuk, kao i u mikrobiologiji za određivanje vrste mikroorganizma.

Galaktoza

Galaktoza je aktivno uključena u stvaranje ćelijskih zidova i takođe pomaže tkivima da budu elastičnija. To je deo lipida mozga, krvi i vezivnog tkiva.

Galaktoza je neophodna za mozak i nervni sistem. Normalizovan nivo galaktoze sprečava razvoj demencije kao i nervne poremećaje. Rizik od razvoja Alchajmerove bolesti je smanjen.

Takođe ima blagotvorno dejstvo na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta.

Galaktoza je uključena u stvaranje hemiceluloze, koja je potrebna za stvaranje ćelijskih zidova.

Sprečava razvoj nekih bolesti nervnog sistema.

Hrana bogata galaktozom

Glavni izvor galaktoze kod ljudi je hrana. Velika količina hrane koja se konzumira tokom dana sadrži laktozu, od koje se kao rezultat hidrolize formira galaktoza u crevima. Mnoge namirnice sadrže čistu galaktozu. Takvi proizvodi su, na primer, mleko, kisela pavlaka, sir, kiselo mleko, kefir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest