bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Sladni šećer i maltoza - šta treba da znamo

Sladni šećer i maltoza - šta treba da znamo

Anika VoitAnika Voit
Šef kuhinje
101960
Sladni šećer i maltoza

Maltoza ili sladni šećer je vrsta prirodnog disaharida koji sadrži ostatke glukoze.

Velika količina maltoze (sladnog šećera) je prisutna u proklijalim zrnima ječma, raži i drugih žitarica.

Pored toga, naučnici su uspeli da otkriju sladni šećer ili maltozu u polenu nekih biljaka i povrću kao što je paradajz. Maltoza (sladni šećer) ima jedinstvena svojstva koja omogućavaju da živi organizam lako i lako apsorbuje proizvod. Ona omogućavaju da se proizvod potpuno rastvori u vodi.

Ovome se može dodati tačka topljenja maltoze - 108 stepeni i zanimljiv slatki ukus.

Čovečanstvo je saznalo za postojanje sladnog šećera mnogo pre nego što je moglo biti naučno potkrepljeno. Na primer, u Japanu je dugo bilo uobičajeno da se sakuplja slatka supstanca koju luče škrobne sorte pirinča i prosa. Ali da bi utvrdili hemijske procese koji daju ovaj jedinstveni proizvod, ljudi su uspeli tek nedavno.

Treba napomenuti da maltoza ima manje sladak i pun ukus od, na primer, šećerne repe ili šećerne trske.

Ipak, stekla je poštovanje potrošača i proizvođača hrane i široko se koristi u raznim konditorskim i kulinarskim oblastima.

Maltoza se koristi u proizvodnji slatkiša

Sladni šećer je posebno relevantan u proizvodnji hrane za bebe, zbog manje slatkog ukusa u poređenju sa sličnim proizvodima.

Maltoza se obično dodaje dijetalnim proizvodima. Prema naučnicima, ova supstanca je mnogo korisnija od najpoznatije zamene šećera kao što su fruktoza ili saharoza. Sladni šećer je odličan za pravljenje sirupa, koji se potom koriste u pekarstvu i poslastičarstvu.

Sladni šećer se najčešće može naći u veknama ili slatkim keksićima. Ovaj proizvod se dodaje i u sladoled, kulinarske mešavine za domaće kolače i palačinke, žitarice itd. Maltoza se često koristi kao prirodna boja u hrani.

Na njegovoj osnovi se proizvodi melasa.

Trenutno nije pronađena vidljiva šteta od maltoze, iako postoje dokazi da zloupotreba proizvoda sa njenim sadržajem može negativno uticati na zdravlje.

Da biste smanjili ovu štetu, morate pažljivo pratiti svoju ishranu i obratiti pažnju na sastav hrane koju kupujete.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest