bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se peku različiti kolači?

Kako se peku različiti kolači?

Maya DjambazovaMaya Djambazova
Početnik
4
Pečenje kolača

Svi želimo da ponudimo našim voljenima nešto ukusno za grickanje. Ako već imate omiljene recepte za kolače, daćemo vam nekoliko saveta o tome kako da ih pripremite i koje zanimljive detalje treba da znate. Objasnićemo i koliko dugo se kolači peku.

Zagrevanje rerne za pečenje

Sve moderne peći imaju dve faze pečenja grejača - rade na gornjem grejaču, donjem grejaču ili sa toplim vazduhom. Ako se pridržavate smernica koje smo odabrali za vas, imaćete ukusne kolače i slatkiše koje ste sami napravili za svoje najmilije.

Pečenje sa uključenim gornjim i donjim grejačem

Vreme za pečenje domaćih kolača

Ova vrsta pečenja je pogodna za mafine, domaće rolnice, kolače od patišpanja. Ako pečete patišpanj na vrelom vazduhu, postaće mrvljiv i suv i neće moći da se umota u rolat. Zato preporučujemo da pečete sa uključenim gornjim i donjim grejačem. Na isti način se peku i kore od patišpanja za torte i bila bi velika greška peći ih na vrelom vazduhu.

Ako ipak napravite ovu grešku, trebalo bi da znate da se na površini formira sloj šećera, ali nedostatak može da se popravi i pažljivo odseče. Mafini se takođe ne peku na vrelom vazduhu, jer se mlazom vrućeg vazduha mogu deformisati. Za njih se preporučuje pečenje na dva grejača.

Pečenje sa uključenom funkcijom toplog vazduha

Za razliku od mafina, ekleri i kolači treba da se peku upravo na vrelom vazduhu. Ekleri sa ovom vrstom obrade postaju hrskavi, mekani, i nije ih potrebno seći nakon pečenja. Kolači mogu da se peku u nekoliko plehova u isto vreme na različitim nivoima u rerni.

Za ostale pečene proizvode (npr. testo za kolač, testo sa kvascem) izbor temperature rerne je opet važan. Treba da znate da je osnovni princip pečenja na toplom vazduhu da se rerna zagreje na temperaturu za oko 20 stepeni nižu nego kod pečenja sa gornjim i donjim grejačem, jer se kod ovog tipa grejanja toplota drugačije raspoređuje.

Možete koristiti neke male trikove za pečenje malih kolača

Pečenje sitnih kolača

1. Ne zamenjujte sastojke iz recepta, jer se slatkiši možda neće ispasti dobri sa drugim proizvodima;

2. Ne koristite stare proizvode, uvek kupujte sveže i u roku trajanja;

3. Ohladite testo za sitne kolače da se ne zalepi kada ga oblikujete;

4. Izbegavajte preterano mešenje i valjanje testa, jer će sa svakim valjanjem postajati sve tvrđe i konačno slatkiši neće biti jestivi;

5. Prilikom oblikovanja kolača rukama pazite da ih ne deformišete i ne ispečete u pogrešnom obliku;

6. Koristite papir za pečenje i ohladite plehove;

7. Moguće je pečenje više plehova u isto vreme, pa za male kolače koristite rernu na vrući vazduh.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest