Artičoka je jedno od najkorisnijih povrća za ljude koji žele da izgube višak kilograma. Ovo povrće je poznato po tome što je gotovo bez kalorija – oko 60 kalorija po porciji – a takođe je bez masti i sa visokim sadržajem celuloze.
Bez obzira koliko artičoke jedete, to neće loše uticati na vaše telo, a čak će i smanjiti nivo štetnog holesterola u krvi. Iako nakon čišćenja povrća, od njega ostaje veoma malo, ono će vas zasititi.
Međutim, treba da znate da ako konzumirate artičoke sa dosta otopljenog maslaca i masnih sosova, to neće dobro uticati na vašu želju da smršate.
Možete konzumirati artičoke kuvane na pari, kuvane, pečene, pa čak i sirove – kako god da ih jedete, pomoći će vam da smršate. Osvežite svoje salate sirovim ili kuvanim artičokama.
Aristokratski doručak je jelo koje je poznato po tome što pomaže u mršavljenju, a sadrži artičoku koja je tako korisna za ovu svrhu. Za ovo vam je potrebna 1 šolja smeđeg pirinča, 3 kuvane artičoke, 1 mali luk, pola kašičice origana, 1 čen belog luka, 6 maslina bez koštica, so i biber po ukusu.
Ovo jelo je najbolje kuvano na pari, tada je i najefektivnije što se tiče dijete. Sipajte pirinač u uređaj za kuvanje na pari i dodajte vodu prema uputstvima za kuvanje.
Artičoke, luk i masline sitno iseckati, beli luk iseckati i izgnječiti. Dodajte povrće i začine u pirinač, dobro promešajte i kuvajte do kraja.
Ako želite da smršate, zamenite svoju večeru četiri dana jelom artičoka na roštilju. Potrebne su vam tri artičoke sa drškama, 1 kašičica maslinovog ulja, 1 čen belog luka, sok od 1 limuna, so, biber, peršun.
Povrće se opere i iseče po dužini zajedno sa drškom. Pospite ga sokom od limuna i pecite deset minuta. Artičoka je gotova kada vrh noža slobodno ulazi u meki deo.
Donji deo povrća očistite od tvrdih listova, začinite po ukusu i pospite peršunom. Može se posuti i sitno iseckanim belim lukom koji se izgnječi neposredno pre posipanja.
Takođe saznajte za šta su korisni listovi artičoke i pogledajte naše sjajne recepte za artičoke.
Komentari