Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Čajevi sa najviše kofeina

Čajevi sa najviše kofeina

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3731
čajevi sa najviše kofeina - oolong

Kofein je prirodni sastojak koji se nalazi ne samo u kafi već i u čaju. Pomaže u buđenju i ima okrepljujući efekat. To je zbog činjenice da je kofein stimulans koji poboljšava aktivnost mozga, a takođe povećava koncetraciju. Uprkos prisustvu kofeina u čaju, dejstvo ovog sastojka je slabije od kafe, pa čaj nije zabranjen za srčane probleme povezane sa lupanjem srca i nesanicom.

Ne sadrže sve vrste čaja kofein. Sastojak se nalazi samo u onima napravljenim od biljke Camellia Sinensis. U grupu spadaju beli, zeleni, žuti, crveni (oolong), crni i pu-er čajevi. Biljni i voćni čajevi se prave od drugih biljaka bez kofeina.

Prema rečima stručnjaka, kofein ima prirodno odbrambeno dejstvo koje štiti biljku od insekata i biljojeda, zahvaljujući svom gorkom ukusu.

Količina kofeina u čaju u velikoj meri zavisi od načina na koji se piće priprema. Važni preduslovi su količina čaja, temperatura vode, vreme kuvanja, kao i da li je čaj rastresit ili u kesicama. Veće količine čaja, toplija voda i duže kuvanje čine da čaj sadrži više kofeina.

Oksidacija čaja je u stvari niz hemijskih reakcija koje čaju daju braon boju i utiču na količinu kofeina, ukus i aromu pića. Pored toga, čini se da je glavni faktor u nivou kofeina u čaju.

Da bi se postigla oksidacija, listovi čaja se umotavaju, stvarajući pukotine i omogućavajući kiseoniku da reaguje sa enzimima biljke.

Lagana oksidacija čaja čini ga lakšim i manje kofeinskim. To utiče i na ukus i aromu, koji su takođe svetliji. Crni čaj je najviše oksidovan i sadrži najviše kofeina, dok je beli čaj najmanje oksidovan i sadrži najmanje kofeina.

Evo sadržaja kofeina u najpopularnijim vrstama čaja.

Crni čaj

u crnom čaju ima mnogo kofeina

Crni čaj je najoksidiraniji i najaromatičniji čaj, što ga čini i najkofeinskim. Svaka šolja crnog čaja od 8 unci sadrži između 60 i 90 miligrama kofeina.

Oolong čaj

Oolong čaj u ovom aranžmanu spada između crnog i zelenog čaja, pri čemu svaka šolja sadrži 50 do 75 miligrama kofeina.

Ova vrsta čaja smanjuje holesterol, stabilizuje šećer u krvi, sprečava alergije i reguliše težinu. To je tradicionalni kineski čaj i najpopularniji je u jugoistočnoj Aziji.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je među popularnim vrstama ovog pića. Odlikuje ga nizak sadržaj kofeina, od 35 do 70 miligrama po šoljici čaja, a omiljen je zbog slatkog i kiselog ukusa. Pijenje zelenog čaja jača imuni sistem jer sadrži antioksidante.

Beli čaj

Beli čaj je minimalno oksidovan. Sadrži malo kofeina, samo 30 do 55 miligrama na 250 mililitara čaja. Beli čaj je blaži i slađi.

Biljni i voćni čaj

Biljni i voćni čajevi se ne smatraju pravim čajevima, jer se ne prave od Camellia sinensis. Oni su mešavina biljaka, voća i cveća. Ovi čajevi uopšte ne sadrže kofein zbog odsustva oksidacije u njima.

Takođe pogledajte: Masala čaj - sve prednosti i kako ga piti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest