bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»E320 - šta je to u stvari?

E320 - šta je to u stvari?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3434
Šta predstavlja E320

Butil hidroksi anizol je naziv supstance iza skraćenice E320. Šta je to i da li treba da znamo nešto o tome?

E320 pripada aditivima za hranu, koji se koriste u pripremi hrane. Primenjuje se u ulozi antioksidansa, što znači da mu je dodeljen zadatak da zaštiti proizvode od oksidacije, a na njega se oslanja i da spreči izbeljivanje njihove boje, kao i da spreči pojavu gorkog ukusa.

E320 je u suštini mešavina nekoliko organskih jedinjenja koja su klasifikovana kao izomeri. Ovaj aditiv se ne rastvara u vodi, ali se može rastvoriti u organskim rastvaračima, slabo polarnim i nepolarnim kao što su metanol, etanol, ulja, masti. Boja E320 može biti bela, blago ružičasta, može biti žuto-bela. Miris supstance je slab i karakterističan.

Upotreba E320

Kada je antioksidans u količini od 0.01- 0. 02 procenta, štiti masti za kuvanje i topljene masti, kao i životinjske masti tokom termičke obrade. Nije potrebno povećati dozu aditiva, jer njegova količina ne utiče na karakteristične osobine supstance, one su konstantne.

Sinergijska svojstva, odnosno ona kod kojih je krajnji efekat dejstva svih svojstava veći od dejstva svakog posebno, moguća su, ali samo ako se E320 koristi sa drugim sinergistima ili antioksidansima kao što su limunska kiselina ili fosforna kiselina.

Dodavanjem E320 značajno se produžava rok trajanja namirnica, pa je uglavnom konzervans. Koristi se za impregnaciju pakovanja za proizvode koji sadrže masti. Može se naći i kao antioksidans u farmaceutskim i raznim kozmetičkim proizvodima, takođe kao stabilizator industrijskih ulja, voska ili masti.

E320 - rizici i upotreba

Ovaj dodatak ishrani takođe igra ulogu kao komponenta masti i ulja koji se koriste u pripremi hrane na visokoj temperaturi. Može se pročitati na etiketama koje ukazuju na sadržaj govedine i ovčetine, ribe, piletine. Takođe se nalazi u suvom mesu, suvim žitaricama, koncentratima za čorbe i supe, začinima, soservima, orašastim plodovima i žvakaćim gumama.

Uticaj na čoveka

Prema medicinskoj nauci, E320 je kancerogeni aditiv koji menja DNK ćelija dok je u interakciji sa nitratima. Trenutno su u toku istraživanja koja bi mogla dokazati da dodatak pomaže u usporavanju kanceroznih tumora i virusa herpesa.

Prihvatljiva dnevna doza butil hidroksi anizola je 0, 5 mikrograma po kilogramu telesne težine.

Takođe pogledajte: Pet aditiva za hranu koje treba izbegavati

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest