bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za i protiv kiselog mleka sa niskim sadržajem masti

Za i protiv kiselog mleka sa niskim sadržajem masti

Albena AtanasovaAlbena Atanasova
Šef kuhinje
145317
Za i protiv kiselog mleka sa niskim sadržajem masti

Mleko je suštinska komponenta uravnotežene ishrane. Puno je hranljivih materija kao što su kalcijum, proteini, vitamini i minerali koji su neophodni za dobro zdravlje.

Mleko dolazi u nekoliko varijanti, uključujući punomasno mleko, mleko sa niskim sadržajem masti i obrano mleko. U ovom članku ćemo se fokusirati na prednosti i nedostatke mleka sa niskim sadržajem masti.

Šta je mleko sa niskim sadržajem masti

Mleko sa niskim sadržajem masti je vrsta mleka kojoj je uklonjen veći deo sadržaja masti. Tipično, mleko sa niskim sadržajem masti sadrži 1% ili 2% masti u poređenju sa punomasnim mlekom, koje sadrži oko 3, 5% masti. Mleko sa niskim sadržajem masti je popularan izbor među ljudima koji vode računa o svom zdravlju koji žele da smanje unos masti bez žrtvovanja nutritivnih prednosti mleka.

Prednosti mleka sa niskim sadržajem masti

Za i protiv kiselog mleka sa niskim sadržajem masti

Manje kalorija

Mleko sa niskim sadržajem masti ima manje kalorija od punomasnog mleka. Konzumiranje nemasnog mleka umesto punomasnog mleka može vam pomoći da smanjite ukupni unos kalorija, što ga čini odličnim izborom za kontrolu težine.

Dobar izvor hranljivih materija

Mleko sa niskim sadržajem masti je dobar izvor esencijalnih hranljivih materija kao što su kalcijum, proteini i vitamini. Ovi hranljivi sastojci su važni za zdrave kosti, rast mišića i opšte zdravlje.

Mleko sa niskim sadržajem masti za zdravlje srca

Mleko sa niskim sadržajem masti je takođe dobro za zdravlje srca. Ishrana bogata zasićenim mastima može povećati rizik od srčanih oboljenja, a zamena punomasnog mleka mlekom sa niskim sadržajem masti može pomoći u smanjenju rizika.

Bolja svarljivost mleka sa niskim sadržajem masti

Mleko sa niskim sadržajem masti je lakše svarljivo od punomasnog mleka, što ga čini boljim izborom za osobe sa netolerancijom na laktozu.

Nedostaci mleka sa niskim sadržajem masti

Kiselo mleko sa niskim sadržajem masti

Manji sadržaj vitamina rastvorljivih u mastima.

Mleko sa niskim sadržajem masti ima manje vitamina rastvorljivih u mastima kao što su vitamin A i D u poređenju sa punomasnim mlekom. Ovi vitamini su neophodni za dobro zdravlje, a nedostatak može dovesti do nekoliko zdravstvenih problema.

Mleko sa niskim sadržajem masnoće manje zasićuje

Mleko sa niskim sadržajem masti manje zasićuje od punomasnog mleka. Masnoća je hranljiva materija koja obezbeđuje sitost i pomaže da se duže osećate sito. Pijenje mleka sa niskim sadržajem masti može učiniti da se osećate manje sitima i veća je verovatnoća da ćete posegnuti za grickalicama i drugom nezdravom hranom.

Prerada nemasnog kiselog mleka

Mleko sa niskim sadržajem masti je jako obrađeno, što može uticati na ukus i hranljivu vrednost mleka. Neki mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti mogu sadržati dodatne šećere ili druge aditive za poboljšanje ukusa, što može biti štetno po zdravlje.

Mleko sa niskim sadržajem masti je dobar izbor za ljude koji žele da smanje unos masti bez žrtvovanja nutritivnih prednosti mleka. To je manje kalorija, dobro je za zdravlje srca i lakše se vari od punomasnog mleka.

Međutim, mleko sa niskim sadržajem masti sadrži manje vitamina rastvorljivih u mastima, manje je zasitno i jako je obrađeno. Zato je važno da uravnotežite prednosti i nedostatke i izaberete mleko koje najbolje odgovara vašim nutritivnim potrebama i preferencijama.

Pogledajte još i za i protiv mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest