Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Primena i koristi od pirinčanih kora

Primena i koristi od pirinčanih kora

Prolećne rolnice od pirinčanih kora

Pirinčane kore su uobičajene i u kineskoj kuhinji i u nekim azijskim zemljama. Uglavnom sadrže pirinčano brašno, tapioku - ovo je skrob dobijen iz korena biljke maniokoka i druge prirodne sastojke. Veoma su suve i mogu se dugo čuvati.

Pre upotrebe pirinčanih kora, treba ih potopiti u vrelu vodu na nekoliko sekundi da omekšaju. Odlična su zamena za naše kore, plus ne sadrže gluten. Pirinčano brašno od kojeg se prave koristi se u dijetetskoj ishrani.

Važan je deo ishrane ljudi sa kardiovaskularnim i gastrointestinalnim oboljenjima. Konzumiranje kora od pirinčanog brašna smanjuje potrebu osoba za šećerom i mastima. Pirinčane kore sadrže proteine i aminokiseline koje su neophodne za rast novih ćelija.

Služe za pravljenje takozvanih prolećnih rolnica. Za Kineze ovo jelo je od velikog značaja - simbolizuje bogatstvo i uspešnu plodnu godinu kada se služi na kinesku Novu godinu.

Prolećne rolnice su u obliku cilindra i njihovo punjenje može biti od morskih plodova, mesa i povrća. Služe se uz soja sos i začine belog luka i korijandera. Zamotaju se, u sredinu se stavlja fil, ne više od 2 kašike, umotaju se prvo donji krajevi, pa gornji i na kraju se naglo uvijaju da se rolnica stegne. Odmah nakon umotavanja se prže.

Takođe se mogu peći na roštilju, peći u rerni ili kuvati na pari. Ovaj kineski specijalitet veoma podseća na naše knedle punjene spanaćem i divljim belim lukom. Za punjenje je pogodno svo povrće karakteristično za prolećnu sezonu.

Punjenje za rolnice može biti ne samo slano već i slatko. Pirinčane kore i poslastice pripremljene sa njima su poštovane u vegetarijanskoj kuhinji.

Kod kuće biste ih poslužili kao predjelo ili kao poslasticu kada želite da iznenadite poznavaoce netradicionalnih jela nečim drugačijim. Najviše biste zadovoljili ljubitelje zdrave kuhinje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji