Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravite ukusan prženi pirinač?

Kako da napravite ukusan prženi pirinač?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2007
Kako da napravimo ukusan prženi pirinač

Za većinu ljudi koji su početnici u kuvanju, priprema ukusnog prženog pirinča predstavlja poprilično iskušenje. Posebno zbog nervoze povezane sa bezbrojnim neuspesima.

Ni u kom slučaju ne očajavajte. Kako se kaže – ni baka se nije rodila naučena. Sve se može postići, kao i to da ukusni prženi pirinač postane vaš specijalitet.

Veoma je važno znati da se, pre nego što se pirinač prži, treba dobro oprati pod tekućom vodom kako bi se iz njega uklonio skrob. Deluje kao vezivno sredstvo, a ako ga ne operete, zrna pirinča će se pretvoriti u lepljivu, pihtijastu kašu.

Pranje pirinča najbolje je raditi u cediljci, a zatim ga ostavite oko sat vremena da se ocedi.

Kako da pržite pirinač

Ukusan prženi pirinač

Prženje pirinča se odvija u jako zagrejanoj masnoći, uz mešanje, dok ne poprimi staklast izgled. Neki ljudi dodaju i malo kisele tečnosti poput sirćeta, belog vina ili limunovog soka, što takođe sprečava lepljenje zrna.

Kada pirinač dostigne željeni staklasti izgled i postane providan, možete dodati blago posoljenu vodu (odnos pirinač:voda zavisi od vrste pirinča i obično je naznačen na pakovanju pirinča) i nastavite da ga kuvate na šporetu (poklopljen i na minimalnoj jačini) ili ga prebacite u pleh i stavite u rernu.

U rerni će biti gotov za oko 20-25 minuta kada proključa (ovo opet zavisi od vrste pirinča), ali ne zaboravite da ga pokrijete krpom kada ga izvadite i ostavite da "odmara" tako oko 10 minuta. Naša omiljena jela kao što su piletina sa pirinčem, pirinač sa pečurkama, pirinač sa prazilukom i sl. obično se pripremaju na ovaj način.

Kako se priprema kineski prženi pirinač

Kako da napravite ukusan prženi pirinač?

Bez obzira gde se nalazite u svetu (sa nekoliko izuzetaka), verovatno ne postoji kineski restoran u vašoj blizini koji niste posetili. Jer kineski pirinač je nešto neodoljivo i verovatno se čak pitate da li možete da ga pripremite i kod kuće.

Istina je da možete, sve dok znate neke suptilnosti u vezi sa njegovom pripremom. Tajna autentičnog kineskog prženog pirinča je u tome što se prethodno kuva i tek onda prži. Po mogućnosti u vok tiganju ili drugom pogodnom tiganju, ali od livenog gvožđa.

A druga tajna je da dodaje solidnu količinu mononatrijum glutamata (koji se nalazi u univerzalnim začinima za supu kao što su Vegeta i Pikantina), za koji je već poznato da je štetan - posebno za decu.

Ali da se vratimo na temu. Ako ga ne koristite često i najbolje je da u potpunosti izbegavate začine koji sadrže natrijum glutamat, jednog dana možete pripremiti kineski pirinač mirne savesti.

Za pripremu ukusnog kineskog prženog pirinča dobro je koristiti jasmin pirinač za tu svrhu. Kao i sve druge vrste pirinča (podsećamo da ako nemate jasmin pirinač, možete koristiti bilo koju drugu vrstu pirinča, pod uslovom da je dugog zrna), prethodno se mora oprati u cediljci pod tekućom vodom. Što ga duže perete, to bolje. Ostavite da se dobro ocedi, pa ubacite u blago posoljenu i kipuću vodu. Količina vode zavisi od vrste pirinča i treba da bude naznačena na pakovanju.

Nakon što pirinač provri, promešajte ga jednom i smanjite vatru na minimum i kuvajte poklopljen dok se potpuno ne skuva. Pažljivo sipajte u pleh i ostavite da se ohladi, a zatim stavite u frižider na nekoliko sati.

Prženi pirinač
Fotografija: Zori

Poslednji korak je prženje pirinča, koje se radi na veoma vrelom ulju i uz neprekidno, ali pažljivo mešanje. Dodaje se i povrće po izboru, a zašto ne i meso? Završni dodir dolazi sa dodatkom, pogađate, natrijum glutamat.

Ali zaista se ispostavlja da ćete dobiti veoma ukusan kineski prženi pirinač, koji preporučujemo da jedete sa bambusovim štapićima i obilno preliven soja sosom.

Pogledajte takođe:

- Trikovi za savršeno kuvani pirinač;

- Kako kuvati pirinač prema naučnicima;

- Začini za pirinač.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest