Staklene nudle se nazivaju i kineski vermičeli ili celofanske nudle. Napravljene su od skroba od zrna Mung pasulja ili zelene boranije. Mung pasulj je usko povezan sa graškom i sočivom. Postoji i korejska vrsta staklenih nudli, koje se prave od skroba slatkog krompira i nazivaju se Dengmske nudle. Sve su bez masti, bez glutena i zaista ukusne. Kako se kuvaju staklene nudle? Pogledajte više.
Kako izgledaju?
Staklene nudle izgledaju kao tanke špagete od pirinča. U pakovanju izgledaju belo i neprovidno i često dolaze u paketima. Ako niste sigurni da li su od pirinča ili staklene, samo proverite sastojke. Ne sadrže jaja niti gluten.
Zašto su staklene?

Kada su staklene nudle natopljene vodom i kuvane, one se pretvaraju iz belih i neprovidnih u providne. Ovaj staklasti ili provodni celofanski izgled je posledica skroba od pasulja koji se koristi za njihovu izradu.
Kakvog su ukusa?
Ukus staklenih nudli je sličan pšenici, ali su mekša i imaju nešto drugačiju teksturu. Obično se serviraju na dnu posude ili u činiji za serviranje u restoranima sa drugim sastojcima. Nudle lako upijaju tečnost, tako da možete biti velikodušni sa sosom kada ga dodajete.
Uputstva za kuvanje

Staklene nudle se mogu kuvati kao obične makarone, ali ne toliko dugo. Kuvajte ih dok ne budu providne i dovoljno meke da se pojedu, što bi trebalo da bude oko 3 do 6 minuta, u zavisnosti od toga koliko kuvate odjednom. Dobro procedite i temeljno isperite hladnom vodom da biste isprali višak skroba. Izmešajte sa 1/2 kašičice ulja kako bi se sprečilo njihovo lepljenje.
Nutritivne činjenice
Dok staklene makarone izgledaju lakše od drugih vrsta proizvoda od testa, ima skoro istu količinu ugljenih hidrata kao i obične špagete i više od integralnih. Dobijate 36% dnevnih ugljenih hidrata iz jedne porcije. Smatraju se složenim ugljenim hidratima, koji su bolji izvor „goriva“ za organizam od običnih ugljenih hidrata kao što je šećer.
Možete ih koristiti kako za supe, tako i za glavna jela. Slažu se sa svim vrstama povrća, tako da su odgovarajuće i za salate. Kako god da ih koristite, bićete fascinirani i njihovim ukusom i njihovim zanimljivim providnim izgledom.
Komentari