Nemojte misliti da se ćuftice prave samo od mlevenog mesa. Evo pet zanimljivih varijanti ćuftica, koje će definitivno promeniti vašu percepciju ćuftica.
Ćuftice od pasulja sa sirom i sitnim sirom
Potrebni proizvodi: 750 g pasulja iz konzerve, 40 g sitnog sira, 15 g sira, 3 kašike prezli, 1 jaje, 10 g maslaca, so i nana po ukusu
Način pripreme: Izvadite pasulj iz konzerve i ostavite da se dobro ocedi, pa ga u posudi pomešajte sa sitnim sirom, sirom, jajetom i prezlama dok ne upije tečnost. Sve izmešati, posoliti i dodati nanu po ukusu i ponovo promešati. Od ove smese se formiraju ćuftice, uvaljane u prezle i prže se na vrelom ulju ili peku u rerni u nauljenom plehu.
Ćuftice od svežeg kupusa

Potrebni proizvodi: 250 g sitno iseckanog svežeg kupusa, 30 ml svežeg mleka, 15 g maslaca, 20 g griza, pola jajeta, 10 ml ulja, 10 g prezli, so i mirođija po ukusu
Način pripreme: Stavite kupus sa maslacem i malo soli i dinstajte dok ne omekša. Po potrebi dodajte malo vode. U kupus postepeno dodavati griz pomešan sa mlekom, mešajući da se ne bi stvarale grudvice, a posle 15-ak minuta dodati jaje, mirođiju, po potrebi još soli. Kada se smesa ohladi, od nje se formiraju ćuftice, koje se zatim uvaljaju u prezle i prže sa obe strane.
Ćuftice od kukuruza šećerca
Potrebni proizvodi: 1 konzerva kukuruza šećerca, 20 g maslaca, pola jajeta, 30 g prezli, 20 g ulja, biber, so i mirođija po ukusu.
Način pripreme: Ocedite kukuruz i dodajte biber, posolite. Od ove smese se formiraju ćuftice, uvaljane u prezle i pržene na jako zagrejanom ulju.
Ćuftice od krompira i bundeve

Potrebni sastojci: 200 g kuvanog i ispasiranog krompira, 100 g sitno narendane bundeve, 10 g maslaca, pola jajeta, 10 g brašna, 10 g prezli, 10 ml ulja, soda na vrh noža, cimet i so po ukusu.
Način pripreme: Umutite maslac zajedno sa jajetom, brašnom i sodom bikarbonom. U ovu mešavinu dodajte bundevu i pire krompir. Ćuftice se začini i formira, uvalja u brašno i prži.
Ćuftice od sočiva
Potrebni proizvodi: 150 g prethodno skuvanog sočiva, 20 g brašna, malo rendanog crnog luka, pola jajeta, prezle za umotavanje, 20 ml ulja, čubar, nana, so i biber po ukusu
Način pripreme: Sočivo pmešajte sa lukom, dodajte polovinu jajtea, brašno i začine i sve promešajte. Formirajte ćuftice, uvaljajte ih u preostalo jaje i prezle i pržite.
Isprobajte naše druge predloge za ćuftice od povrća kao što su ove prelepe ćuftice od tikvica ili naše ukusne ćuftice od krompira.
Komentari