Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Pet načina da napravite ćuftice bez mesa

Pet načina da napravite ćuftice bez mesa

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
231
Ćuftice od sočiva

Nemojte misliti da se ćuftice prave samo od mlevenog mesa. Evo pet zanimljivih varijanti ćuftica, koje će definitivno promeniti vašu percepciju ćuftica.

Ćuftice od pasulja sa sirom i sitnim sirom

Potrebni proizvodi: 750 g pasulja iz konzerve, 40 g sitnog sira, 15 g sira, 3 kašike prezli, 1 jaje, 10 g maslaca, so i nana po ukusu

Način pripreme: Izvadite pasulj iz konzerve i ostavite da se dobro ocedi, pa ga u posudi pomešajte sa sitnim sirom, sirom, jajetom i prezlama dok ne upije tečnost. Sve izmešati, posoliti i dodati nanu po ukusu i ponovo promešati. Od ove smese se formiraju ćuftice, uvaljane u prezle i prže se na vrelom ulju ili peku u rerni u nauljenom plehu.

Ćuftice od svežeg kupusa

Ćuftice sa kupusom

Potrebni proizvodi: 250 g sitno iseckanog svežeg kupusa, 30 ml svežeg mleka, 15 g maslaca, 20 g griza, pola jajeta, 10 ml ulja, 10 g prezli, so i mirođija po ukusu

Način pripreme: Stavite kupus sa maslacem i malo soli i dinstajte dok ne omekša. Po potrebi dodajte malo vode. U kupus postepeno dodavati griz pomešan sa mlekom, mešajući da se ne bi stvarale grudvice, a posle 15-ak minuta dodati jaje, mirođiju, po potrebi još soli. Kada se smesa ohladi, od nje se formiraju ćuftice, koje se zatim uvaljaju u prezle i prže sa obe strane.

Ćuftice od kukuruza šećerca

Potrebni proizvodi: 1 konzerva kukuruza šećerca, 20 g maslaca, pola jajeta, 30 g prezli, 20 g ulja, biber, so i mirođija po ukusu.

Način pripreme: Ocedite kukuruz i dodajte biber, posolite. Od ove smese se formiraju ćuftice, uvaljane u prezle i pržene na jako zagrejanom ulju.

Ćuftice od krompira i bundeve

Ćuftice od bundeve ili palačinki

Potrebni sastojci: 200 g kuvanog i ispasiranog krompira, 100 g sitno narendane bundeve, 10 g maslaca, pola jajeta, 10 g brašna, 10 g prezli, 10 ml ulja, soda na vrh noža, cimet i so po ukusu.

Način pripreme: Umutite maslac zajedno sa jajetom, brašnom i sodom bikarbonom. U ovu mešavinu dodajte bundevu i pire krompir. Ćuftice se začini i formira, uvalja u brašno i prži.

Ćuftice od sočiva

Potrebni proizvodi: 150 g prethodno skuvanog sočiva, 20 g brašna, malo rendanog crnog luka, pola jajeta, prezle za umotavanje, 20 ml ulja, čubar, nana, so i biber po ukusu

Način pripreme: Sočivo pmešajte sa lukom, dodajte polovinu jajtea, brašno i začine i sve promešajte. Formirajte ćuftice, uvaljajte ih u preostalo jaje i prezle i pržite.

Isprobajte naše druge predloge za ćuftice od povrća kao što su ove prelepe ćuftice od tikvica ili naše ukusne ćuftice od krompira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest