Đumbir je dobro poznati kulinarski začin, koji se vekovima koristi za lečenje mnogih zdravstvenih problema. Prisutan je u brojnim receptima, jer ima prečišćavajući efekat i podržava proces sagorevanja masti i gubitka težine.
Đumbir ima diuretički efekat, koji stimuliše izlučivanje zadržane tečnosti i štiti od upale.
Nekoliko preporuka za upotrebu đumbira:
1. Da biste smanjili apetit tokom obroka, trebalo bi da popijete šolju čaja od đumbira u roku od 30 minuta. Ovo će vam doneti dvostruku korist - prvo, ješćete manje, pošto će biti manje prostora u vašem stomaku, a drugo, ispijanje čaja će ubrzati vaš metabolizam, što ubrzava sagorevanje masti.
2. Ako ste prvi put probali čaj od đumbira i nije vam se dopao, ne brinite. Za nekoga ko nije navikao da pije čaj od đumbira, ovo je normalno. Samo pokušajte da počnete da ga pijete u manjim količinama.
3. Gubitak težine je lep efekat đumbira, ali nemojte preterivati. Nutricionisti i lekari ne preporučuju ispijanje više od 2 litra čaja dnevno.
4. Ako se sveže skuvani čaj od đumbira odmah procedi, neće imati baš jaku aromu, ali će biti boljeg ukusa.
5. Čaj od đumbira osvežava telo, pa je bolje odbiti ispijanje čaja od đumbira pre spavanja, jer vam nesanica nije potrebna.

6. Da biste pripremili čaj od đumbira za mršavljenje, potopite jednu kašičicu rendanog korena u šolju ključale vode, dodajte krišku limuna i jednu kašičicu meda. Zahvaljujući kombinaciji ljutine, kiselosti i slatkoće, sprečava se nakupljanje masti u telu i sagorevaju se postojeće masti.
7. Za pripremu napitka protiv viška kilograma, đumbir, isečen na tanke trakice, kuva se na laganoj vatri i kuva 15 minuta. U toplu tečnost dodajte med i sok od limuna.
8. Da bi se pojačao efekat, preporučuje se priprema napitka od belog luka - komad korena đumbira od 4 centimetra se iseče na kriške, dodaju se 2 čena belog luka, preliju se sa 2 litra ključale vode i čuva se u termosu. Takođe možete ubrzati gubitak težine dodavanjem mlevenog karanfilića i bibera u napitak.
Pogledajte i kako se suši đumbir i saznajte u čemu pomaže kombinacija meda i đumbira. Takođe saznajte u koja jela se dodaje đumbir.
Komentari