Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je sojino mleko korisno ili štetno?

Da li je sojino mleko korisno ili štetno?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
10662
Da li je sojino mleko korisno ili štetno?

Sojino mleko je veoma popularno, posebno među ljudima koji su ljubitelji zdrave ishrane. I to nije iznenađujuće, jer se sojino mleko ubraja u kategoriju prirodnih proizvoda. Konzumiraju ga sportisti, ljudi koji vode zdrav način života, kao i vegani. Sastav napitka je donekle sličan kravljem i kozjem mleku.

Soja, kao jeftin prirodni izvor lako svarljivih proteina, postala je osnova mnogih zdravih proizvoda, čije se opasnosti i koristi još uvek raspravljaju. Hajde da pokušamo da shvatimo šta su koristi od sojinog napitka, a takođe i da li donosi neku štetu.

Sastav sojinog mleka

Kada odgovarate na pitanje zašto je sojino mleko korisno, prvo treba da se upoznate sa njegovim jedinstvenim sastavom. Napitak sadrži ogromnu količinu aminokiselina i proteinskih jedinjenja, kao i ulja bogata lipidima i trigliceridima.

Ugljeni hidrati uključuju: glukozu, skrob, pektine, saharozu i fruktozu. Pošto je njihova koncentracija umerena, sojino mleko ima energetsku vrednost od samo 55 kcal na 100 ml, postajući nezaobilazna komponenta dijetetske ishrane.

Po koncentraciji lipida, gotovo je jednako kravljem mleku srednje masti. Sadržaj kalcijuma je nizak, pa se u proizvodnji sojinih napitaka obogaćivanje ovim najvrednijim mikroelementom za kosti vrši veštački.

Koje su koristi od sojinog mleka

Koristi od sojinog mleka

Nakon što smo videli hemijski sastav sojinog mleka, njegove koristi postaju očigledne.

Zasićuje ljudsko telo proteinima, koji po svojstvima nisu inferiorni u odnosu na meso i sadrže osam esencijalnih aminokiselina. Ovi bioaktivni elementi regulišu metaboličke procese, podržavaju moždanu aktivnost i imuni sistem, i glavni su materijali koji učestvuju u izgradnji enzima.

Visok sadržaj folne kiseline, mikro- i makroelemenata, vitamina B, PP i E čini napitak posebno vrednim za održavanje svih telesnih sistema. Sve ove supstance učestvuju u proizvodnji hormona i regeneraciji tkiva na ćelijskom nivou. Sistematska konzumacija sojinih proizvoda blagotvorno utiče na stanje celog organizma, dajući mu mladost i zdravlje.

Nakon sveobuhvatnog proučavanja korisnih svojstava sojinog mleka, utvrđen je njihov blagotvoran efekat na organizam starijih osoba. To je zbog visokog sadržaja lecitina, koji efikasno smanjuje nivo holesterola, uzrokujući naslage na vaskularnom zidu. Biološki vredna supstanca pomaže u usporavanju procesa starenja, poboljšava stanje nokatnih ploča, kose i kože.

Sojin napitak će biti odlična alternativa kravljem mleku za one koji su netolerantni na laktozu i životinjske proteine. Takođe će biti koristan za ljude koji pate od dijabetesa i žele da se reše viška kilograma. Sojin proizvod će pomoći u normalizaciji rada kardiovaskularnog sistema i gastrointestinalnog trakta.

Kada se pitate da li je sojino mleko korisnije ili štetnije za žene, odgovor je da je to nezaobilazan proizvod tokom menopauze. Značajno olakšava menopauzu, jer sadrži obilje izoflavona i supstanci koje su prirodni analozi estrogena. Ovi isti elementi sprečavaju simptome osteoporoze.

Važno! Dnevni unos proteina za odraslu osobu koja nema ozbiljnih zdravstvenih problema ne bi trebalo da prelazi 25 grama.

Koje su štete od sojinog mleka

Napitak od soje

Uprkos velikoj popularnosti sojinih proizvoda, ne treba zaboraviti na opasnosti od sojinog mleka, što ograničava njegovu upotrebu u jelovniku određenih kategorija ljudi. To se objašnjava supstancama koje ulaze u njegov sastav, a koje izazivaju poremećaje u određenim fiziološkim procesima. Prekomernom konzumacijom sojinih napitaka, u organizmu se mogu primetiti sledeće pojave:

- povećava se sposobnost crvenih krvnih zrnaca da se zgrušaju, što pogoršava kvalitet krvi i usporava transport hrane i kiseonika do ćelija;

- smanjuje se apsorpcija nekih mikro elemenata zbog povećanog sadržaja fitinske kiseline;

- usporava se apsorpcija proteina;

- može doći do oštećenja aktivnosti pankreasa.

Sojino mleko se ne preporučuje deci bilo kog uzrasta, jer može negativno uticati na formiranje hormonskog sistema. Proizvodi od soje sadrže povećanu koncentraciju fitoestrogena, što može usporiti razvoj deteta ili izazvati ranu menstruaciju kod tinejdžerki.

Pored gore navedenih negativnih efekata, prekomerna konzumacija sojinog mleka može pokrenuti rane manifestacije Alchajmerove bolesti.

Treba napomenuti da je sojino mleko štetno za žene koje su trudne, jer njegova konzumacija može poremetiti hormonsku ravnotežu i hemijski sastav organizma. Takođe je kontraindikovano tokom dojenja.

Sojino mleko

Izoflavoni, kojih ima u soju mogu značajno usporiti sintezu hormona štitne žlezde. Zbog toga je njena konzumacija kontraindikovana za one koji imaju bolesti povezane sa ovim organom.

Sojin napitak nije ništa manje opasan za ljude sklone razvoju estrogen-zavisnih tumora i nekih drugih vrsta raka.

Važno! Česta upotreba sojinog mleka može izazvati neplodnost kod muškaraca.

Zaključak

Kada imate dovoljno informacija o koristima i štetnostima konzumiranja sojinog mleka, možete sami odlučiti da li je ono pogodno za vas, da li da ga uključite u ishranu i koliko često da ga konzumirate. Informisan izbor hrane i pića za vaš meni garantovaće vam dobro zdravlje i energiju!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest