Pčele su pravi čarobnjaci, dajući ljudima proizvode za zdravlje i dugovečnost. Med je najrasprostranjenija hrana proizvedena u košnici, ali drugi darovi iz pčelinjaka nisu ništa manje vredni, puneći telo rekordnim dozama vitamina, minerala, aminokiselina.
Jedan od ovih neprocenjivih darova je pčelinji polen. Ovo je najčistiji prirodni protein u prirodi sa snažnim imunostimulišućim, antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima, što određuje ulogu polena kao jednog od najvrednijih sredstava za lečenje svih vrsta bolesti.
Pčelinji polen hrani telo potpunije od najboljih kombinacija životinjske hrane, voća, povrća i orašastih plodova. Ovo je niskokalorična, ali moćna hrana za lečenje i održavanje figure. Sve je to zbog jedinstvenog sastava proizvoda.
Sastav pčelinjeg polena
Medonosne pčele sakupljaju polen sa biljaka, nose ga u košnicu i pretvaraju ga u hranu za koloniju. Sastoji se od polena, nektara, enzima, meda, voska i pčelinjeg sekreta iz pljuvačke pčela. To su male bele kuglice koje se čuvaju u saću.
Ovaj neprocenjivi proizvod ima jedinstven nutritivni sastav, koji sadrži više od 250 biološki aktivnih supstanci. Među njima treba napomenuti proteine, ugljene hidrate, lipide, masne kiseline, vitamine, minerale, enzime i antioksidante. Odnos sastojaka je sledeći:
- Ugljeni hidrati - 40%;
- Proteini - 35%;
- Masti - 5%;
- Voda - 4-10%;
- Ostale supstance - 5-15%.
Među ovim poslednjim su vitamini, minerali, antibiotici prirodnog porekla i antioksidanti. U suštini, minerali u pčelinjem polenu su kalijum, magnezijum, gvožđe, hrom, kobalt, srebro, nikl, aluminijum, molibden, kalcijum i drugi. U svojoj suštini, granule pčelinjeg polena sadrže vitamine B grupe, vitamine A, C, E, folnu kiselinu, rutin, lipide i mnoge ugljene hidrate. Takođe sadrži najkorisnije kiseline za organizam, kao i laktozu.
Tačan nutritivni sastav zavisi od godišnjeg doba i izvora biljaka od kojih se sakuplja. Polen sakupljen u proleće ima drugačiji sastav od onog sakupljenog leti.
Koristi od pčelinjeg polena

Koristi od pčelinjeg polena nalaze se i u nutritivnom i u medicinskom smislu.
- Pčelinji polen štiti od hroničnih bolesti
Ovaj proizvod je pun antioksidanata širokog spektra - flavonoida, karotenoida, kvercetina, kempferola, glutationa.
Antioksidansi štite telo od štetnih slobodnih radikala. Njihovo oštećenje je povezano sa bolestima kao što su rak i dijabetes tipa 2;
- Smanjuje rizik od srčanih oboljenja
Visoki lipidi u krvi i holesterol povećavaju rizik od srčanih oboljenja. Pokazalo se da pčelinji polen smanjuje ovaj rizik. Dodavanje pčelinjeg polena ljudima sa miopijom zbog visokog holesterola smanjuje ove nivoe i povećava vidno polje.
Antioksidansi u sastavu polena štite lipide od oksidacije. Kada oksiduju, začepljuju krvne sudove i dovode do srčanih problema;
- Štiti jetru od toksina i poboljšava funkciju jetre
Pčelinji polen ima detoksikujuća svojstva koja se manifestuju u zaštiti ćelija jetre, uključujući i od predoziranja lekovima;
- Antiinflamatorno dejstvo
Ovaj proizvod je tradicionalno sredstvo za smanjenje upale i otoka. Poređenje sa lekovima pokazuje mogućnosti pčelinjeg polena, uporedive sa nesteroidnim antiinflamatornim lekovima.
Sadrži nekoliko jedinjenja koja smanjuju upalu, uključujući kvercetin, koji deluje na omega-6 masne kiseline, kao što je arahidonska kiselina.

Pored toga, komponente pčelinjeg polena suzbijaju biološke procese koji stimulišu stvaranje tumorskih formacija;
- Povećava imunitet
Pčelinji polen ima sposobnost da ojača imunitet i smanji težinu i jačinu alergija. Mastociti, kada se aktiviraju, oslobađaju hemikalije koje izazivaju alergije, a pčelinji polen ih blokira.
Proizvod ima jaka antimikrobna svojstva i ubija bakterije kao što su ešerihija koli, salmonela i druge;
- Pomaže u zarastanju rana i ubija bakterije
Antiinflamatorna svojstva proizvoda pomažu telu da zaraste rane. Veoma je efikasan u lečenju opekotina. Primenjen kao balzam, polen ima svojstva standardnih lekova;
- Pomaže u borbi protiv raka
Proizvod iz pčeline košnice ima primenu u prevenciji raka. Ekstrakti polena inhibiraju rast tumora i programiraju smrt ćelija raka. Polen bele vrbe smanjuje rizik od raka dojke, prostate i materice;
- Ublažava simptome menopauze
Pčelinji polen ublažava neke od simptoma menopauze. Uzimanjem suplementa, mnoge žene se osećaju udobnije zbog smanjenog dejstva valova vrućine, razdražljivosti i bolova u zglobovima, uživaju u prilivu energije i raspoloženja;
- Poboljšava apsorpciju hranljivih materija
Pčelinji polen sadrži vitamin C i bioflavonoidi koji poboljšavaju apsorpciju gvožđa. Telo apsorbuje više kalcijuma i fosfora;
- Pomaže u lečenju neplodnosti
Pčelinji polen stimuliše funkciju jajnika, pored toga što je hormonski stimulans, može se koristiti i kao afrodizijak;
Kako uzimati pčelinji polen

Konzumiranje svežeg pčelinjeg polena se preporučuje osobama sa dijetalnom ishranom, veganima i onima koji poste, kao i osobama sa hroničnim bolestima koje se pridržavaju lekovite dijete.
U sirovom obliku je niskokaloričen, ali bogat hranljivim materijama, vitaminima, aminokiselinama i mineralima, dodatak jelovniku. Obezbeđuje čiste proteine i veoma se dobro apsorbuje u organizmu.
U svežem obliku se preporučuje i dijabetičarima, osobama sa srčanim, imunološkim i onkološkim bolestima. Može se konzumirati i sušen ili mleven. Prema želji, mogući načini uzimanja su:
- Sa kiselim mlekom - može se dodati i voće ili sveže mleko;
- U soku ili smutiju - da bi se obezbedila energija za ceo dan, pčelinji polen se može dodati u jutarnji smutiji, a takođe i kao mešavina sa sirovim orasima;
- U salatama - dodavanje pčelinjeg polena u salatu učiniće je superhranom koja je dovoljna za zasebno jelo.
Koliko pčelinjeg polena uzimati zavisi od alergijske osetljivosti na pčelinje proizvode. Za odrasle, početak je 1/4 kašike, postepeno povećavajući dozu na 2 nepune kašike dnevno.
Kontraindikacije za konzumiranje pčelinjeg polena
U nekim slučajevima, pčelinji polen može biti štetan po zdravlje. Potrebno je znati kada je ovaj proizvod kontraindikovan.
Individualna netolerancija na pčelinji polen je prva zabrana njegove upotrebe. Iako nije jak alergen, postoje ljudi sa teškim reakcijama na njega, pa treba uraditi test na alergiju pre prve upotrebe. Glavobolja, curenje iz nosa i svrab kože su simptomi alergije na proizvod.
Ne treba ga konzumirati kod sledećih bolesti:
- Hemofilija;
- Patologije bubrega;
- Dijabetes;
- Hronične somatske bolesti u kriznim vremenima.
Tokom trudnoće i dojenja, unos treba koordinirati sa lekarom.
Osobe sa hormonskim poremećajima treba da budu oprezne sa unosom i da se konsultuju sa specijalistom koji ih leči.
Ne preporučuje se davati deci mlađoj od 3 godine.
Pčelinji polen treba kupiti od ovlašćenog dobavljača, posebno kada se koristi u medicinske svrhe, kako bi se garantovala njegova autentičnost.
Pogledajte takođe kako se rešiti kilograma pčelinjim polenom.














Komentari