U kuhinji se hobotnica pojavljuje u određenoj fazi društvenog razvoja. Ovaj beskičmenjak, morski predator iz roda glavonožaca, bio je gotovo nepoznat na našoj trpezi pre nekoliko decenija, ali se danas nudi uz ribu i morske plodove.
To je mekušac koji živi u slanoj vodi sa telom i pipcima, na kojima se nalaze venduze. Hrani se rakovima, školjkama i ostrigama, kao i lignjama. U mnogim zemljama je delikates od davnina i omiljena hrana do danas, zahvaljujući svom bogatom sastavu i korisnim svojstvima.
Nutritivni sastav i korisne supstance u hobotnici
Poznato je preko 200 vrsta hobotnice. Njeno meso je ukusno i nežno. Kuva se sa začinima, a da bi bila ukusnija, meso se kuva na laganoj vatri. Može se pripremiti dinstana, kao pržena hobotnica ili kao pohovana hobotnica. Jedu se svi delovi osim očiju i oko usta. Važno je pravilno ukloniti kesicu sa mastilom kako se ne bi kontaminiralo meso.
Ovaj morski delikates nije samo ukusan, već je i bogat korisnim sastojcima - vitaminima, mineralima sa lekovitim svojstvima.
Hobotnica je izvor vitamina B3, B12, kalijuma i selena. Korisna hobotnica sadrži takođe i proteine za zdravu kosu, mišiće, kožu i nokte.

Mekušac je odličan izvor taurina, koji pomaže u borbi protiv nedostatka vitamina A. Cink koji sadrži čisti telo od štetnih materija. Takođe je izvor gvožđa, koje pomaže kod slabosti i anemije.
Vitamin B2 u njemu smanjuje nivo homocisteina, štiteći telo od moždanog udara, srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Kalijum u njegovom sastavu reguliše pritisak. Omega-3 masne kiseline jačaju imunitet i jačaju telo, zahvaljujući korisnim masnim kiselinama.
Jod, vitamini A, B1, B2, B3, C, D, E, K, fosfor takođe spadaju u korisne supstance u hobotnici.
Za koga je hobotnica najkorisnija?
Hobotnica je korisna kao sredstvo za borbu protiv astme, ateroskleroze, bronhitisa, srčane aritmije, ekcema, pankreasne insuficijencije, rahitisa i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Odličan je profilaktički proizvod protiv stvaranja krvnih ugrušaka.
Dobra je opcija za uključivanje u proteinske dijete, kao i kod srčanih problema, gde je dobra alternativa mesu.
U borbi protiv depresivnih stanja, hobotnica se može uključiti u jelovnik kako bi se regulisao nedostatak omega-3 masnih kiselina, karakteristično stanje za depresiju.

Korisno je konzumirati hobotnicu kao delikates za obogaćivanje menija i generalno jačanje organizma, za regulisanje nivoa energije i pravilno funkcionisanje ćelija u telu.
Salate, supe i razna predjela, glavno jelo od hobotnice - to su neke od različitih upotreba ove divne morske hrane na stolu.
Pogledajte savete kako odabrati svežu hobotnicu, koji su odgovarajući začini za pravilno aromatizovanje hobotnice i kako da hobotnica ne bude žilava.
















Komentari