Šta je maka
Biljka Lepidium meyenii sa popularnim nazivom maka je krtolasto povrće, koje raste u Andima, u Peruu, i stoga se naziva i peruanski ginseng. Njeno korenje je obojeno žuto, ljubičasto, dostiže crnu boju. Povrće ima prijatan, pikantan ukus i obično je dostupno u obliku praha.
Maka u prahu ima lekovita svojstva, kao i nutritivne kvalitete, poznate lokalnom stanovništvu milenijumima. Maka se smatra superhranom zbog svog bogatog sastava hranljivih materija - vitamina, minerala, vlakana.
Nutritivni profil make
Ovo za nas egzotično povrće je odličan izvor proteina, minerala, vitamina, esencijalnih masnih kiselina, aminokiselina, fitonutrijenata i malo kalorija. 100 grama proizvoda sadrži:
- 91 kilokalorija;
- 20 grama ugljenih hidrata;
- 1 gram masti;
- 14 grama proteina;
- 7 grama vlakana;
- 4, 1 miligrama gvožđa;
- 7, 8 miligrama vitamina C;
- 1, 7 miligrama bakra.
Ovaj sastav takođe određuje koristi maka praha za telo.
U čemu pomaže maka prah
Maka za normalizaciju simptoma menopauze

Visoke doze hranljivih materija i fitohemikalija u maki ublažavaju simptome menopauze kod žena kao što su valovi vrućine, nesanica, anksioznost i depresivna stanja. Ovaj prah je odličan hormonski balanser. Koren biljke pozitivno deluje na kosti, održavajući njihovu čvrstoću, što je veoma važno tokom menopauze.
Maka za povećanje libida
Mnogi faktori smanjuju seksualnost kod žena kao što su starost, način života, medicinsko i nutritivno stanje. Maka u prahu pomaže u povećanju seksualne funkcije kod žena, uključujući i tokom menopauze.
Za održavanje energije i raspoloženja
Redovna upotreba make u prahu povećava izdržljivost, produžava budnost i daje energiju. Makina sposobnost da održava energiju poboljšava raspoloženje i otera depresivne misli. Koren make takođe koriste sportisti za povećanje energije.
Maka pomaže telu da se prilagodi stresu

Maka je prirodni adaptogen, koji pomaže telu da se nosi sa stresnim situacijama i smanjuje anksioznost u stresnim situacijama.
Za poboljšanje pamćenja
Unos make u prahu poboljšava koncentraciju i pamćenje. Usporava napredovanje kognitivnih bolesti poput Alchajmerove bolesti i demencije.
Maka je bogata proteinima, mineralima, vitaminima i vlaknima, esencijalnim masnim kiselinama i fitonutrijentima, sa izuzetnim zdravstvenim koristima korena make i ravnotežom u telu.
Upotreba make u prahu
Maka se bere i melje, a zatim je dostupna u obliku praha. Može se mešati sa hranom, dodavati u smutije. Doručak sa kiselim mlekom, ovsenom kašom, granolom, kao i desertima, može se obogatiti maka prahom.
Ne preporučuje se upotreba u hrani koja će biti podvrgnuta termičkoj obradi, jer se većina hranljivih materija gubi.
Vidi takođe koren make kao afrodizijak i antidepresiv i veza make sa Inkama.
















Komentari