Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi zaprška

Kako se pravi zaprška

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40890126
čorba od pasulja

Zaprška jela je tradicionalna metoda u bugarskoj kuhinji, za dodavanje ukusa odgovarajućoj gozbi. Zaprška se pravi sa biljnom ili životinjskom masnoćom i na taj način se poboljšava ukus hrane, dodajvaući joj specifičnu aromu.

Potrebni proizvodi za prvu vrstu zaprške su - glavica luka, biber, brašno i ulje. Ona je pogodna za sočivo i pasulj.

Ugrejte e masnoću u tiganju, a zatim dodajte nasečeni luk da se izdinsta. Posle toga, alevu papriku i promešajte. Dodajte i brašno i mešajte dok se ne dobije kašica. Zapržku dodajte jelu.

To se zove jaka zaprška. Postoji i lagana dinstana zaprška, koja se smatra korisnijom. Ona se pravi od paradajz pirea, paradajza, celera, šargapepe i peršuna. Prvo se u zagejanoj masti dinstaju sitno iseckane glavice luka, posle toga se po redu dodaju paradajz ili paradajz pire, šargarepa i peršun.

supa od povrća

Posle toga se dodaje aleva paprika i bujon iz jela. Nakraju se dodaje prepečeno, zlatno-žuto brašno, pomešano sa malo vode.

Lagana zaprška nije štetna i daje prijatanu aromu jelu.

Zapržavanje jela može biti i bez brašna, a aleva paprika da se doda u prethodno zagrejanu mast, da bi dobila boju.

Sa alevom paprikom i brašnom se pravi zaprška za većinu čorbi. U nekim slučajevima se prvo dinsta luk, a posle toga brašno dok ne dobije zlatnu boju i nakraju aleva paprika. Pazite da aleva paprika mnogo ne potamni, zato sto postaje gorka.

Zapržavanje brasna u biljnom ulju ili maslacu se upotrebljava za pravljenje raznih svetlih sosova.

Možete napraviti kombinovanu zapršku, koja se pravi od masti, brašna i povrća. Izdinstajte povrće, a posle toga dodajte brašno, koje treba da se prži 3-4 minuta. Pomešajte sa alevom paprikom vodom ili bujonom.

Ako želite da zapržite kaše, onda se zaprška pravi tako što brašno zapržite u ulju dok ne dobije zlatnu boju i postepeno razređujete vodom uz neprekidno mešanje.

Tečnost je odvarak (ceđ) od pečuraka ili povrća za kaše sa povrćem, bujon kod pilećih kaša i mleko kod mlečnih kaša. Pazite da brašno ne zagori.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest