bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Tajna ukusnih palačinki

Tajna ukusnih palačinki

Nina NordNina Nord
Džedaj
10316
Palačinke

Kako vam se u testu za palačinke ne bi pravile grudvice, treba da dodajete brašno u nekoliko navrata, neprestano mešajući. Čak i da mutite testo mikserom, ako isipate sve odjednom, grudviće će se opet napraviti.

Ako ste dobili previše gusto testo, razredite ga vodom, a još bolje će biti ako to bude mineralna voda. Svakako bi trebalo izbegavati sveže mleko za razređivanje testa.

Nemojte preterivati sa šećerom, jer se pri prženju palačinke mogu lepiti za tiganj. Bolje da taj šećer iskoristite za nadev.

Za prženje palačinki bi najbolje bilo da koristite specijalni tiganj, koji je i namenjen tome. U slučaju da nemate poseban tiganj za palačinke, kao dobra zamena će biti i teflonski ili neki drugi kvalitetniji tiganj.

Pre nego što zagrejete tiganj, posipajte ga jednom kašikom soli, pa tek onda premažite tiganj svinjskom mašću ili komadićem slanine. To će sprečiti palačinke da se lepe za tiganj.

Palačinka sa slatkom

Da biste spremili perfektne palačinke, zagrejte tiganj i sipajte ulje ili ga premažite slaninom. Ako ste se odlučili za ulje, umočite u njega komadić oguljenog krompira, nabodenog na viljušku, pa njime ravnomerno premažite tiganj.

Kad ste premazali tiganj masnoćom i zagrejali, kutlačom sipajte testo i pomerajte tiganj kako bi se testo rasporedilo svuda i palačinka dobila oblik kruga.

Vratite tiganj na ringlu i pržite palačinku nekih pola minuta ili minut, zavisno od jačine vatre.

Okrenite palačinku pomoću posebne lopatice za okretanje palačinki ili, ako ste dovoljno vešti, okrenite je u vazduhu, pa pržite još nekoliko sekundi.

U slučaju da želite da vaše palačinke budu što tanje, sipate manje testa u tiganj, nakrenite ga vertikalno i izbeći ćete da se vaša palačinka pocepa pri okretanju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest