bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se pravi najmekše i sočno pile?

Kako se pravi najmekše i sočno pile?

AdminAdmin
Glavni urednik
24336
Pečeno pile

Nema ničeg goreg nego da provedete sate u pripremi pečenog pileta, a da ono na kraju bude suvo. Toliko suvo, da su svi prinuđeni da između zalogaja posežu za čašom vode.

Pripremanje mekanog i sočnog pileta nije toliko lako, kao što izgleda. Pošto su krilca i bataci u suštini masniji deo pileta, najteže je pileće grudi, koje su suve, napraviti isto tako sočnim i ukusnim.

Instrukcije:

1. Postoje dve varijante za pripremu pileta pre pečenja. Prvi je da pripremite salamutu od soli i vode, i da ostavite pile da odstoji nekoliko sati. So će značakno omekšati piletinu, pošto če dozvoliti vodi da se apsorbuje.

Druga varijanta je da marinirate pile maslacem/maslinovim uljem i začinima, što će mu takođe dati sočnost. Ova varijanta se preporučuje kod manjih brojlera (ili njihovih delova). Začinske trave koje izaberete daće originalan ukus jelu.

2. Ne skidajte kožicu. Da ste izabrali bilo koji od dva predložena načina pripreme pileta, važno je da se prilikom pečenja meso ne osuši brzo. U tome mu pomaže kožica, koja mu do odreženog stepena zadržava vlagu i sočnost. Ako niste ljubitelji kožice, skinite je tek posle vađenja pileta iz rerne.

Piletina

3. Važan faktor u pečenju je kako ćete okretati pile. Ni u kom slučaju za vreme pečenja brojlera nemojte probadati meso viljuškom ili nožem, pošti ćete na taj način omogućiti marinadi i tečnosti da ispari brzo. Okrećite ga uz pomoć ravnoh pribora.

4. Druga varijanta pečenja je da ga pokrijete folijom. To je francuska tehnika pečenja mesa ispod folije ili pergament-papira. Ovaj način se primenjuje kod pečenja manjih komada i nije previše zgodan za celo pile.

Pre nego što stavite komade mesa u foliju, dobro ih začinite. Posle treba da ih upakujete tako, da nema nikakvih otvora. Pevite na 230 stepeni oko 25 minuta.

Celo pile takođe može da se peče u foliji, koja treba da se skloni 20 minuta pre nego što ćete ga izvaditi iz rerne.

5. Posle vađenja pileta, kulinarski majstori preporučuju da ga 15 minuta ostavite „naopako“ – sa grudima prema dnu posude. Na taj način se sokovi sliju prema grudima, što ih čini dodatno sočnim i ukusnim.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest